Blokada Uborka
45

Vlast i građani bez dogovora: Mostaru prijete zarazne bolesti zbog nagomilanog smeća

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Uprkos upozorenju Federalnog zavoda za javno zdravstvo da Mostaru prijete zarazne bolesti zbog nagomilanog smeća na gradskim ulicama sastanak predstavnika inicijative ''Jer nas se tiče'' i Grada Mostara kojim je jutros trebalo dogovoriti deblokadi Regionalne deponije Uborak je prekinut, a blokada se nastavlja i dalje.

Predsjednik inicijative ''Jer nas se tiče'', Omer Hujdur kaže kako je sastanak prekinut jer nisu mogli naći zajednički jezik, te se blokada Uborka nastavlja.

''Nisu mogli potpisati naše zahtjeve i onda smo odustali od daljnji razgovora. Ako ne mogu potpisati naše zahtjeve, ne znam koji je smisao razgovora'', kaže Hujdur.

Nakon neuspješnih sastanaka s predstavnicima gradske vlasti , kako kaže tražit će se razumijevanje kantonalnih vlasti koje su nadležne za ovo pitanje.

''Mi nema na osnovu čega deblokirati deponiju, jer ovo je naša borba od koje ne možemo odustati. Žao nam je što građani Mostar moraju proći kroz ovo , ali ovo je jedini način da riješimo ov pitanje za sva vremena'', poručio je Hujdur.

Naglašava kako za deblokadu deponiranja gradskog otpada saglasno volji građana, a s ciljem brzog i efikasnog rješavanja problema deponije na Uborku, u korist svih građana Mostara i okoline, ispunjenje sljedećih zahtjeva mora biti zagarantovano potpisom.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

''To je neprelazak deponije na lijevu stranu potoka Sušice, do popunjavanja kapaciteta trenutno aktivne kasete za odlaganje otpada, odrediti novu lokaciju za deponiju, sanacija završenih kaseta u što kraćem roku i ugradnja pročišćivača za procjedne vode sa deponije, koje se ulijevaju u potok Sušicu. Poboljšanje načina gazdovanja otpadom na deponiji, u periodu do zatvaranja deponije, kako bi se smanjio štetni utjecaj na zdravlje ljudi i okolinu. Završiti sve započete kasete na deponiji i prekinuti odlaganje otpada na lokalitetu Uborak u roku od 12 do 18 mjeseci. Obavještavati javnost svaka 3 mjeseca o učinjenim koracima po pitanju prethodnih pet tačaka'', kazao je Hujdur navodeći zahtjeve građana.

Nakon što se potpiše sporazum koji bi se deponiranje otpada deblokiralo, kako napominje, u slučaju nepoštivanja navedenih zahtjeva, zaključeni sporazumi će se smatrati neobavezujućim i kao takvi će biti odbačeni, te će ponovno uslijediti blokada deponije na Uborku'.

Podsjetimo da je o deponiranju mostarskog otpada jučer raspravljalo i stranačko rukovodstvo SDA i HDZ-a BiH, te krizni Štab Civilne zaštite Grada Mostar koji je najavio proglašenje tehničke nepogode, ako se rješenje ne pronađe. Krizni štab Mostar zasjedat će i danas u 14 sati, a sudeći prema trenutnom stanju moguće je da će se danas proglasiti tehnička nepogoda i da će odluke o ovom problemu donositi gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Predstavnica Federalnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrea Jurić , jučer je upoznala članove Štaba s opasnošću od virusa i mjerama koje se poduzimaju u cilju prevencije i zaštite.

Posebno je naglasila kako neodvoženje komunalnog otpada sa ulica Mostara znatno povećava rizike za razvoj zaraznih bolesti, neuklanjanjem samih uzročnika ili posrednika koji sudjeluju u lancu prijenosa bolesti sa životinjama na ljude.