{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlast građane BiH dnevno zadužuje milion KM

S
7.5.2010. u 22:24
0
2
Vlast građane BiH dnevno zadužuje milion KM
0
Vlast građane BiH dnevno zadužuje milion KM
Centralna banka BiH
Aktuelna vlast u BiH građane dnevno zadužuje milion KM, tvrde "Nezavisne novine". List piše da je vlast u BiH, zaključno sa 2009. godinom, svake sekunde zaduživala građane oko 12 KM ili milion dnevno a, spoljni dug je u protekle tri godine povećan za 1,13 milijardi i trenutno iznosi oko 5,2 milijarde KM.
U službi za odnose s javnošću Centralne banke BiH kažu da je, prema njihovim podacima, na kraju 2006. godine spoljni dug BiH bio je 4,07 milijardi KM da bi već zaključno sa 31. decembrom 2009. godine dostigao 5,2 milijarde KM.

Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH, kaže da BiH nije prezadužena zemlja, ali da je krajnje vrijeme da vlast prestane zaduživati građane prema inostranstvu kako bi servisirala javnu potrošnju te da se treba zaduživati ali za razvoj zemlje i investicije.

"Trenutno sam u Briselu gdje trebam braniti ekonomsko fiskalni program BiH i upravo nam tu najviše zamjerki stavljaju da se previše zadužujemo kako bi servisirali javnu potrošnju", ističe Kasumović.

Ekonomski stručnjaci gotovo jednoglasno ističu da BiH nije prezadužena zemlja i da još ima prostora za zaduživanje, ali i da je krajnje vrijeme da se taj novac ulaže u kapitalne investicije i stvaranje novih vrijednosti a, ne za krpljenje rupa u budžetima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: