Uskoro konkursi
5

Vlast bira novog državnog revizora, Vijeće RAK-a i direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka

Er. M.
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Ilustracija (Foto: Shutterstock)
Šefovi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi, imenovanjem privremenih komisija, trebali pokrenuti proces izbora novog direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, glavnog državnog revizora i novih članova Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović i njegovi zamjenici Bakir Izetebgović i Nikola Špirić danas će zajedno s predsjedavajućim Zastupničkog doma PSBiH Denisom Zvizdićem i njegovim zamjenicima Borjanom Krišto i Nebojšom Radmanovićem održati 4. sjednicu Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu naći će se utvrđivanje Prijedloga zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za imenovanje direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, utvrđivanje Prijedloga zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za imenovanje generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH i razmatranje Prijedloga odluke o osnivanju Ad hoc komisije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za provođenje postupka imenovanja Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH.

Na poziciji direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH još od 2013. godine nalazi se Petar Kovačević tako da se imenovanje novog čelnika vrši zbog isteka mandata. Mjesto generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH ostalo je upražnjeno nakon smrti Dragana Vrankića koji je za državnog revizora izabran 2015. godine. Vrankić je u oktobru 2019. godine umro u dobi od 64 godine nakon duge i teške bolesti.

Što se tiče Vijeća RAK-a, svim dosadašnjim članovima Vijeća RAK-a mandat je istekao još u decembru 2017. godine, ali ih to nije spriječilo da 20. novembra 2019. godine raspišu konkurs za izbor novog direktora RAK-a kojeg nakon završene konkursne procedure bira Vijeće RAK-a, a potvrđuje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine.

Prema posljednjim informacijama, nadležni organi od 2017. godine do kraja prošlog mandata nisu uspjeli dogovoriti imenovanje novih članova Vijeća RAK-a zbog problema koje je pravilo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.