Dugogodišnji problem
0

Vlast bez plana: Povratkom turista u Mostar se vraćaju i prosjaci

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Dolaskom lijepog vremena i povratkom turista u Mostar se vratio i dugogodišnji problem prosjačenja na svim frekventnim mjestima, a posebno u staroj gradskoj jezgri koja je žila kucavica grada na Neretvi.

Prizori prosjaka koji često izazivaju neugodnost posjetiteljima Mostara su se godinama vezali za činjenicu da Mostar nema Gradsko vijeće, kao i mnoštvo drugih problema koji su se gomilali.

Ali ni nakon osam godina čekanja da se uspostavi vlast, uz mnoštvo problema koje treba rješavati, prosjačenje nije ni na listi prioriteta po planu koji je kreirala nova gradska vlast.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je povodom 100 dana rukovođenja najvećim gradom u Hercegovini kazao da je u Mostaru svaki problem posebna tema koja zahtijeva hitnu reakciju te da se puno radi, ali da ni sam nije zadovoljan pomacima.

Opozicija smatra da je prosjačenje problem s kojim se Grad Mostar mora uhvatiti ukoštac što prije, kako ne bi svi skupa snosili posljedice tog problema i ružnih slika koje odlaze iz Mostara.

Vijećnik HRS-a Silvio Bubalo ističe kako je nedopustivo da turističku sezonu koja se nakon ogromnih gubitaka sa zebnjom iščekuje dodatno ugrozi prosjačenje, koje je već uzelo maha.

"Prosjačenje je problem koji iz dan u dan postaje sve veći i mora se riješiti što prije. Mi ćemo zbog toga na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća pokrenuti inicijativu da se problem prosjačenja riješi sistemski i što prije, u koordinaciji s policijom i svim potrebnim organima. Prosjačenje je prije svega zakonom zabranjeno, a uz to veliki problem stvara za vrijeme turističke sezone, posebno u staroj jezgri grada, gdje očekujemo turiste iz cijelog svijeta, i ne treba nam više da se šalju bilo kakve ružne slike iz ovoga grada", kaže Bubalo za Klix.ba.

Predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić nam kaže da će ovu inicijativu svesrdno podržati te i sam sa svojim saradnicima poraditi na pronalasku zakonskih rješenja za ovu situaciju.

"SDP će svaku inicijativu koja vodi rješavanju prosjačenja u Mostaru apsolutno podržati, bez obzira na to od koga ta inicijativa dolazi. Smatramo da se na osnovu zakona mora kreirati jedna odluka, gdje bismo pored komunalnih redara uveli i redare koji bi patrolirali starogradskom jezgrom za početak, ali na osnovu toga i za one koji dolaze prosjačiti na raskrsnicama i pred tržnim centrima", kazao je Zalihić.

Smatra kako bi bilo realno da redari tokom sezone patroliraju gradom i uz određene ovlasti udaljavaju prosjake ili ih eventualno prijavljuju nadležnim policijskim službama.

Pitanje prosjačenja je, kako napominje, složeno, jer postoje nadležnosti Kantona, Federacije i Grada, pa svi prebacuju odgovornosti jedni na druge, a zapravo bi država trebala imati strategiju da se takvi problemi riješe. Ali to ne amnestira gradsku vlast da se ozbiljno pozabavi rješenjem problema prosjačenja, za koji se ne treba libiti uključiti ni više nivoe vlasti, jer u srcu sezone Mostar postaje glavno mjesto zarade za one koji prosjačenjem ostvaruju finansijsku korist, nanoseći štetu ovom turističkom biseru.

Kada je riječ o prosjačenju, u Mostaru se najčešće čuje kako je to zakonom zabranjeno i sa svih nivoa vlasti se odgovornost vješto prebacuje na policijske snage iz čijih redova se godinama upozorava da je potrebno sistemsko rješenje, jer problem ne rješava pisanje kazni, pa ni pritvor koji prosjacima često predstavlja mjesto odmora, okrepe i privremenog sklanjanja s ulice.

Treba podsjetiti da su rađene brojne edukacije pod okriljem evropskih fondacija kroz koje se upozoravalo da je prosjačenje organizovani kriminal u kojem su prosjaci uglavnom žrtve nasilja.

Empatija prema njima i davanje novca, kako stručnjaci upozoravaju, dodatno osnažuje ta nedjela. Nerijetko se u Mostaru od prosjaka moglo čuti čak i koji iznos novca moraju prikupiti tokom dana, ali se moglo vidjeti i maloljetno dijete koje spava negdje pod otvorenim nebom.

Uglavnom nemaju dokumente, prebivalište, obrazovanje ni osnovna ljudska prava. Sve su to uznemirujući prizori koji su u Mostaru postali duboko ukorijenjen problem pred kojim se oči godinama zatvaraju.

Ostaje pitanje hoće li inicijativa opozicije predstavnicima vlasti otvoriti oči realnosti i pokrenuti točkove sistema da se hvata ukoštac s problemom koji kreira sliku o stanju u Mostaru i BiH.