{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasnik Tuzlanskog lista odlučio ugasiti list

F
24.2.2009. u 15:48
0
10
Vlasnik Tuzlanskog lista odlučio ugasiti list
0
Vlasnik Tuzlanskog lista odlučio ugasiti list
Vlasnik "Tuzlanskog lista" Vahid Ibrišimović odlučio je nakon malo više od dvije godine izlaženja ugasiti tu prvu tuzlansku dnevnu novinu. To čini nepopularnim mjerama: preko svježe ustoličene zamjenice direktora, a od jučer i glavne urednice Amele Pirić u ponedjeljak ujutro je krenuo uposlenicima redom dijeliti otkaze.
Ibrišimović je preko poslušnice najprije uveo torturu, radnicima zabranio paliti svjetla u redakciji, pripremati kafu, koristiti toplu vodu u umivaoniku, naredio je gasiti kompjutore ako nisu u upotrebi desetak minutai slično, a sve "zbog štednje u vrijeme velike recesije" i "pada novinarstva u svijetu u zadnjih 15 godina".

Usto je, kažu novinari, opet posredstvom Amele Pirić, odlučio redakciji ukinuti telefoniranje, otkazati usluge novinskih agencija (Fena, Srna) a naložio im da "prepisuju" s portala, većinom slovenskih i to bizarnosti za klasičnu dnevnopolitičku novinu kao što je mijenjanje pelena bebama.

Pripremajući teren za gašenje novine kojom je na drugoj obljetnici "Tuzlanskog lista" i proglašenju osobe godine nedavno obmanuo cijelu javnost i visoke dužnosnike BiH i međunarodne zajednice govoreći kako ovaj list ima snage postati odlična novina, Ibrišimović je posredstvom ograničene Pirić proveo neviđeni mobing nad radnicima. Ona ih je ponaosob pozivala i upozoravala da istoga trenutka "s ulice može dovesti barem 10 ljudi koji će odmah bolje raditi", da "novinarski posao mogu raditi i volonteri" i slično. Ako bi neko imao komentar, optuživala ga je za neposluh, da ruši kolektiv i prijetila otkazom.

Otkaz je najprije dobio glavni i odgovorni urednik Zvonimir Banović, a kada je svih 26 članova redakcije potpisalo zahtjev da se prestane s mobingom, zastrašivanjem i torturom te da se iz "Tuzlanskog lista" ukloni Amela Pirić "vrh kuće" odredi spram koncepcije i budućnosti lista, počeli su pljuštati otkazi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: