Ruševan objekt
584

Vlasnik najavio rekonstrukciju bivše kafane Estrada u Sarajevu

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Općina Stari Grad je najavila rekonstrukciju objekta Estrada koji se nalazi u samom centru Starog Grada, a koji je u ruševnom stanju. Općina već duži vremenski period pokušava riješiti problem ovog objekta čiji je vlasnik dugo bio nepoznat.

Općina do sada nije mogla izvršiti rušenje ili restauraciju objekta jer se on nalazi u privatnom vlasništvu, a Sektor za inspekcijske poslove konačno je prošle godine uspio saznati ko je vlasnik te da živi van Bosne i Hercegovine. Općina je donijela rješenje o hitnom otklanjanju opasnosti od ruševnog objekta koje je dostavljeno i vlasniku.

"Prema informacijama nadležnog sektora za inspekcijske poslove, preuzimanjem rješenja, vlasnik je preuzeo i obavezu otklanjanja opasnosti sa stambeno-poslovnog objekta Estrada, a koju čini obrušavanje fasade, oluka i napušteni i devastirani prostor u prizemlju zgrade, te bi u slučaju izazivanja štete snosio i posljedice", naveli su iz Općine Stari Grad.

Prethodnih dana izvršeno je ograđivanje objekta metalnom ogradom.

Prema informacijama iz Sektora za inspekcijske poslove, vlasnik je angažovao arhitektu za izradu idejnog i glavnog projekta za rekonstrukciju objekta te ga opunomoćio za sve dalje aktivnosti. Iz Općine navode da je opunomoćenik preuzeo rješenje kojim se naređuje otklanjanje opasnosti i najavio da će u što skorije vrijeme poduzeti sve neophodne aktivnosti u tom smjeru. Također, nadležnoj Službi za urbanizam podnesen je zahtjev za izdavanje potrebne dokumentacije za rekonstrukciju objekta.