Pomoć nakon požara
186

Vlasnici uništenih štandova na Hametovoj pijaci u Tuzli dobijaju novo mjesto za prodaju

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Vlasnici štandova na buvljoj pijaci u Tuzli koji su nakon požara jučer ostali bez svojih prodajnih mjesta dobit će nove štandove na centralnoj gradskoj pijaci u ovom gradu. Ovo je odlučeno danas na vanrednoj sjednici kolegija gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.

Buvlja pijaca u Tuzli, poznatija kao Hametova pijaca izgorjela je u noći sa četvrtka na petak u velikom požaru.

Vatra je obuhvatila veliki dio površine, a vlasnici štandova s nevjericom su gledali prizore u kojima vatrena stihija doslovno guta mjesto na kojem su prodajom raznih predmeta zarađivali novac za egzistenciju.

S obzirom da je ugrožena egzistencija velikog broja prodavača, na današnjem kolegiju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića donesena je odluka da se vlasnicima štandova u narednih 60 dana dodjele novi koji se nalaze na centralnoj gradskoj pijaci.

Imamović ističe da Gradska uprava, javna preduzeća i ustanove trebaju pokazati socijalnu osjetljivost, empatiju i solidarnost prema prodavačima koji žive od prodaje polovne robe, radeći i u najtežim zimskim uslovima.

"Ljudima treba pomoći. Zato, svim prodavačima koji su zbog požara kojeg sami nisu skrivili, izgubili prodajno mjesto, Gradske tržnice i pijace Tuzla obezbjedit će besplatan prodajni štand na glavnoj gradskoj pijaci u centru grada. Štand će dobiti na korištenje najmanje 60 dana. Ukoliko sanacija požarom uništene pijace ne bude dovršena u tom roku, onda će dobiti besplatan štand najduže 90 dana", pojasnio je Imamović.

Gradska uprava Tuzle pozvala je sve prodavače koji su koristili štandove na pijaci koju je uništio požar da se već od danas počnu prijavljivati u Upravu preduzeća Trnice-pijace Tuzla kako bi im bio dodjeljen štand.

Predsjednik Nadzornog odbora Tržnice-pijace Tuzla Alija Sadiković kazao je da je ovo preduzeće spremno odgovoriti potrebama prodavača koji su se našli u teškoj situaciji.

"Mi smo danas od 14 sati spremni preuzeti sve poduzetnike, odnosno prodavače s Hametove pijace i spremni smo im ustupiti i svaki drugi vid pomoći koji im je potreban", naglasio je Sadiković.

Tačan uzrok požara još uvijek nije poznat, a trenutno se vrše i procjene nastale štete.