{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasnici turističkih objekata na Trebeviću: Gdje je novac za obnovu katastrofalne ceste?

23.5.2018. u 14:17
550
177
Vlasnici turističkih objekata na Trebeviću: Gdje je novac za obnovu katastrofalne ceste?
550
Vlasnici turističkih objekata na Trebeviću održali su danas konferenciju za medije kako bi skrenuli pažnju na katastrofalno stanje trebevićke ceste, šetnica i opće infrastrukture na području koje teži da bude privlačna destinacija u ovom dijelu države.
U Hotelu Pino okupili su se privrednici iz oba entiteta, vlasnici i suvlasnici Sunnylanda, Level Up (bivši Napretkov dom), Pino Hotela, Vile Andrea, Brusa, Dvorišta...

"Od države nemamo nikakve podrške do te mjere da čak i uličnu rasvjetu plaćamo lično. Parkinzi oko hotela, šetnice, pristupni putevi, sve je neuređeno. Žičara je u funkciji, ali gosti nemaju sadržaj jednom kada se popnu na Trebević, nemaju put do sadržaja, nemaju toalete. Nema puno gradova koji se mogu pohvaliti ovakvim biserom koji je 10 minuta od centra, ali nije nam dozvoljeno da sami ulažemo u to, jer se Level Up i Pino nalaze u području zaštićenih pejzaža Kantona Sarajevo. Tu su nam ruke vezane. Imamo velike pritiske građana, napadaju naše osoblje zbog okruženja, misleći da smo mi odgovorni za to. Mi smo od svojih sredstava vratili ovo područje gradu, uredno plaćamo PDV kojim se do sada mogla rekonstruisati cesta“, rekla je Aida Terzić, direktorica Hotela Pino.

Tarik Jašarević, osnivač Pino Hotela, smatra da je jedan od najvećih krivaca Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja.

"Ovo područje je zaštićeno i štiti ga Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja na čelu s Osmanom Delićem koji je kriv za ovakvo stanje. Nama je drago što je otvorena žičara, ali to nije dovoljno. Nema toaleta, nema kanti za smeće, nema šetačkih staza. Neka nama daju da se o tome brinemo, čak i o svom trošku... Ali mi ništa ne smijemo jer je područje zaštićeno. Ovako se ne razvija turizam i nije dovoljno reći 'mi smo destinacija'. Ovdje je pitanje civilizacijskih vrijednosti“, kazao je Jašarević.

Okupljeni podsjećaju da je novac navodno osiguran i da se radi o 3,5 miliona eura, ali da od njega sada nema ništa. Također, spominju obećanje Direkcije za puteve Kantona Sarajevo da će radovi na trebevićkoj cesti početi u aprilu ove godine.

"Sve na Trebeviću napravljeno je vlastitim sredstvima i nijedna vlada nije uložila ni marku. Put je katastrofa, neke su pare izdvojene, a nas zanima gdje je sada taj novac i ko nas koči u poslovanju. Mi zajedno zapošljavamo nekoliko stotina radnika, kome je u interesu da to sve koči? Građevisnka sezona je počela, imali smo obećanja u aprilu i još se ništa ne dešava – čekaju li se izbori za krpljenje rupa?", kazao je Igor Stajić, direktor Vile Andree.

Direktor Sunnylanda Irhad Kovačević podsjeća da je žalosno što se u 21. vijeku umjesto o širenju kapaciteta i poboljšanju ponude priča o rekonstrukciji obične ceste.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: