{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasnici Šećerane Bijeljina optuženi za pranje novca

F
22.9.2011. u 10:10
0
2
Vlasnici Šećerane Bijeljina optuženi za pranje novca
0
Vlasnici Šećerane Bijeljina optuženi za pranje novca
Specijalno tužilaštvo Republike Srpske podiglo je optužnicu protiv Zorana Ćopića, Ljube Mrđena i Drage Nižola zbog produženog krivičnog djela pranje novca u korist odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića.
Optužnica Ćopića tereti da je u toku 2008., pa do polovine ove godine, udruživanjem s Darkom Šarićem i drugim osobama iz Republike Srbije, protiv kojih se vodi krivični postupak pred Posebnim odjeljenjem Višeg suda u Beogradu zbog krivičnih djela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet droga i produženog krivičnog djela pranje novca, ubacio novac od preprodaje droge u privredne tokove RS-a i Srbije.

Ćopić se tereti da se udruživanjem i s Nikolom Dimitrijevićem iz Beograda i Srđanom Petrovićem iz Novog Sada, protiv kojih su pravosnažno okončani postupci pred Višim sudom u Beogradu zbog produženog krivičnog djela pranje novca, a u dogovoru s Mrđenom i Nižolom, koji su djelovali po njegovom nalogu, putem različitih off-shore kompanija i preduzeća, putem poslovnih banaka, izvršio ubacivanje veće količine “prljavog” novca, stečenog izvršenjem krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga, a radi prikrivanja njegovog stvarnog porijekla.

Novac su integrirali u privredne tokove Republike Srpske i Republike Srbije.

Specijalno tužilaštvo RS-a je predložilo da se oduzmu predmeti izvršenja krivičnog djela i to: akcije kupljene u “Fabrici šećera” a.d Velika Obarska u Bijeljini, u vrijednosti od 18.379.913. KM, kuća u ulici Sretena Stojanovića u Banjoj Luci u vrijednosti 225.000 KM, automobil “audi A6, 454.512,03 eura osnivačkog uloga u preduzeću “DTM Relations”, kao druge neopokretnosti stečene izvršenjem krivičnog djela.

Ćopić se nalazi u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu u Banjoj Luci, nakon što je uhapšen u aprilu ove godine, a predloženo je da se pritvor produži do okončanja glavnog pretresa.

Podsjećanja radi, Specijalno tužilaštvo RS-a je krajem aprila zatražilo pritvor za Zorana Ćopića, jednog od najbližnih saradnika odbjeglog crnogorskog narkobosa Darka Šarića, dok su direktori Ćopićevih firmi "Avio-rent" Drago Nižol i "Agrokopa eksport-import" Ljubo Mrđen pušteni da se brane za slobode.

Uhapšeni su u akciji “Mašina”, koju je pokrenulo ovo tužilaštvo, a policija je tada iz preduzeća "Agrokop eksport-import" i "Avio- rent", kao i Šećerane u Bijeljini, a koja su u većinskom vlasništvu Zorana Ćopića, te Pavlović banke, izuzela određenu dokumentaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: