BiH
0

Vlasnici poslovnih objekata u Skenderiji spremni tražiti rješenje u Strasbourgu

NINA
Vlasnici prodajno-poslovnih objekta u privrednom centru Skenderija u Sarajevu danas su ponovno održali mirne proteste pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo.

Razlozi tog protesta su slični kao i prije, a to je priznavanje prava vlasništva na njihovim poslovnim prostorima ili isplata sredstva koja su oni dali za otkup, s tim da se prizna njihova ulaganja i kamata. Međutim, ovog puta privrednici centra Skenderija su imali još jedan razlog više za protest, a to je presuda koju je donio Općinski sud u Sarajevu, odnosno sutkinja Nasiha Feto.

Kako kaže jedan od predstavnika Udruženja privrednika centra Skenderija, ujedno i vlasnik nekoliko objekata, Suad Mostarac, ta presuda se odnosi na jednog njihovog privrednika i zna se da će takva sudbina zahvatiti i ostale ili će, kako je kazao, doći do toga da isti slučajevi imaju različite presude.

"U presuđenom slučaju, tužiteljica, odnosno vlasnica objekta u centru Skenderija, tražila je da joj se prizna vlasništvo za poslovni prostor veličine 10,45 metara kvadratnih ili pak da joj se isplati 20.730 KM sa zakonskim kamatama koje počinju od 31. decembra 1991. jer je sama uložila toliko u njegov otkup", kazao je Mostarac.

Također je dodao da je sudija u tom slučaju donio presudu u kojoj odbija tužbeni zahtjev. U obrazloženju presude sudija je napisao da tužiteljica nije ničim dokazala da je vlasnik poslovnog prostora koji je predmet tužbe, kao ni to da je vlastitim novčanim sredstvima sudjelovala u izgradnji poslovnog prostora iako je u dokaznom postupku izvršen uvid u ugovor o zakupu poslovnog prostora, ugovor o adaptaciji prostora te izjave nekoliko svjedoka.

"Ogorčeni smo postupcima Općinskog suda u Sarajevu jer nije uvažio procjene sudskog vještaka. Nama ništa ne preostaje nego da se žalimo", naglasio je Mostarac dodajući da je centar Skenderija postao stvar politike. "Ako već jest, onda neka nam isplate naše sredstva jer su svi privrednici uredno plaćali svoje obaveze, a od toga koristi ima i država", kazao je Mostarac.

Međutim, ni ovog puta, kao ni prethodnog, privrednicima centra Skenderija se nije obratio niko od predstavnika vlasti, tako da im jedino ostaje, kako sami kažu, da se obrate međunarodnim institucijama, kao što je sud u Strasbourgu.