{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlasnici nargila barova tvrde da smjesa za nargilu ne pripada kategoriji rezanog duhana

13.7.2017. u 16:56
136
122
Vlasnici nargila barova tvrde da smjesa za nargilu ne pripada kategoriji rezanog duhana
136
Vlasnici nargila barova tvrde da smjesa za nargilu ne pripada kategoriji rezanog duhana
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje vlasnika nargila barova i ljubitelja nargile – vodene lule ogorčeno je današnjom Javnom raspravom o Nacrtu zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda koja je danas održana u Sarajevu jer Nacrt smjesu za nargilu poistovjećuje s rezanim duhanom.
"Prilikom izrade bilo kojeg nacrta zakona imperativ je konsultacija sa strukom, u ovom slučaju, mi smo dovedeni pred svršen čin te neopravdano svrstani u kategoriju duhanskih proizvoda kojoj ne pripadamo. Smjesa za nargilu, u svom sastavu ima meda 37 posto, glicerina 33 posto, prirodnih prehrambenih okusa 7 posto i duhana 23 posto, iz navedenog se jasno da zaključiti da smjesa za nargilu nema 100 posto procenat duhana te da ne pripada kategoriji rezanog duhana i samim tim ni duhanskog proizvoda, smjesa za nargilu je duhanski derivat", ističu iz Udruženja.

Navode da u obrazloženju Nacrta nema rezultata istraživanja o štetnosti nargile, iako je Nacrt zabranjuje.

"Današnja Javna rasprava je u potpunosti pokazala nekorektnost te način funkcionisanja i nametanje isključivosti nedovoljno informisanih ljudi koji su sačinili Nacrt zakona o ograničenoj upotrebi duhana i duhanskih proizvoda. U svim zemljama Evropske unije u kojima je na snazi ovakav zakon i u kojima je zabranjena konzumacija duhanskih proizvoda na javnim mjestima, nargila, kao osnovni proizvod nargila barova, nije zabranjena i nargila barovi nesmetano posluju pod određenim uslovima koji su propisale te zemlje", kažu iz Udruženja.

Dodaju da će se iz Javne rasprave povući tek kada Ministarstvo zdravstva FBiH, istupi u javnost i kaže da su apsolutno svjesni navedenih činjenica te da će BiH biti jedina zemlja u Evropi u kojoj je nargila apsolutno zabranjena i da su svjesni svih ekonomsko – socijalnih aspekata koje ta zabrana nosi sa sobom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Treba li se graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: