{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlašić: Lideri 11 vodećih bh. stranaka potvrdili principe EU-a

N
25.4.2005. u 21:27
0
0
Vlašić: Lideri 11 vodećih bh. stranaka potvrdili principe EU-a
0
Vlašić: Lideri 11 vodećih bh. stranaka potvrdili principe EU-a
Nakon što je šef Delegacije EK u BiH Michael Humphreys danas predstavio sudionicima pregovora na Vlašiću tri EU principa za reformu policije, lideri jedanaest političkih stranaka su potvrdili da prihvataju principe kao okvir u kojem će raditi, u isto vrijeme ističući da postoje drukčije interpretacije.
Tokom prvog dana pregovora o restrukturiranju policije rasprava je, kako je saopšteno iz OHR-a, bila fokusirana na pravni okvir i jedinstveni proračun za rad policije u BiH.

Naime, lideri jedanaest parlamentarnih stranaka u BiH i predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji sastali su se danas na Vlašiću kako bi razgovarali o restrukturiranju policije u BiH.

Cilj pregovora predstavnika SDS-a, SNSD-a, PDP-a, DNS-a, SDA, HDZ-a, SPRS-a, Kluba centra, SBiH, NHI-ja i SDP-a je izradba nacrta političkog dogovora o organizaciji policije u BiH koji u maju trebaju usvojiti entitetski parlamenti.

Dogovor bi uključivao izjave o nužnosti reforme policije, potvrđivanju triju principa Evropske komisije o organizaciji policije, što je urađeno danas, prihvatanju izmijenjenog izvještaja Komisije za restrukturiranje policije kao rezultata pregovora i izjavu o krajnjem roku za provedbu dogovora.

U razgovorima na Vlašiću sudjeluju i predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić, visoki predstavnik Paddy Ashdown, komesar EUPM-a Kevin Carty i predsjedavajući Komisije za reformu policije Wilfried Martens te šef Izaslanstva Europske komisije u BiH veleposlanik Michael Humphreys.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: