BiH
0

Vlašić: Danas treći dan pregovora o reformi policije

NINA
Na planini Vlašić danas se treći dan za redom iza zatvorenih vrata nastavljaju razgovori o reformi policije u BiH, na kojima sudjeluju lideri jedanaest parlamentarnih stranaka i predstavnici međunarodne zajednice u našoj zemlji.

Kako je istaknuto u zajedničkoj izjavi sudionika pregovora na Vlašiću, drugog dana razgovora razmatrani su načini kojima bi se osigurala stvarna demokratska odgovornost i nadzor unutar jedinstvene policijske strukture u BiH.

Sudionici sastanka također su razmatrali i prijedloge o formuliranju politike rada policije, kao i koordinaciju operativne kontrole njenog rada.

Prvog dana pregovora o reformi policije, rasprava je bila fokusirana na pravni okvir i jedinstveni proračun za rad policije u BiH, a lideri političkih stranaka su potvrdili da prihvataju principe EU-a kao okvir u kojem će raditi.

U razgovorima na Vlašiću sudjeluju i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Adnan Terzić, visoki predstavnik Paddy Ashdown, komesar EUPM-a Kevin Carty i predsjedavajući Komisije za reformu policije Wilfried Martens te šef Delegacije Evropske komisije u BiH ambasador Michael Humphreys.

Cilj pregovora predstavnika SDS-a, SNSD-a, PDP-a, DNS-a, SDA, HDZ-a, SPRS-a, Kluba centra, SBiH, NHI-ja i SDP-a je izrada nacrta političkog dogovora o organizaciji policije u BiH koji u maju trebaju usvojiti entitetski parlamenti.