|

Vlado Delić osuđen na deset, Hasan Talić na pet godina zatvora zbog trgovine drogom

Vlado Delić osuđen na deset, Hasan Talić na pet godina zatvora zbog trgovine drogom
0
F
FENA
20.2.2017. u 13:05
8
komentara
0

dijeljenja
Vlado Delić osuđen na deset, Hasan Talić na pet godina zatvora zbog trgovine drogom Sud BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine 17. februara izreklo je drugostepenu presudu kojom su optuženi Vlado Delić i Hasan Talić proglašeni krivim za krivično djelo organizovani kriminal u vezi s produženim krivičnim djelom neovlašteni promet opojnih droga i osuđeni na kaznu zatvora.
Vlado Delić je osuđen na deset godina zatvora, a Hasan Talić na pet.

Optuženi su proglašeni krivim jer su od juna 2013. godine do januara 2014. godine na području Bosne i Hercegovine radi sticanja protivpravne imovinske koristi, Delić organizovao, a Talić postao član grupe za organizovani kriminal s ciljem neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja u daljoj međunarodnoj prodaji, slanja i isporuke opojnih droga "marihuana","spid", "heroin" i "kokain".

Optuženima će se u izrečene kazne zatvora uračunati vrijeme koje su proveli u pritvoru.

Nadalje optuženima Vladi Deliću i Hasanu Taliću je izrečena mjera sigurnosti oduzimanja predmeta, a od Delića je oduzeta imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela.

Optuženi su obavezani da nadoknade troškove krivičnog postupka, o čijoj će visini Sud odlučiti posebnim rješenjem nakon što pribavi potrebne podatke.

Nadalje, istom presudom optuženi Vlado Delić i Hasan Talić su oslobođeni optužbe da su, radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke presude, počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnih droga i produženim krivičnim djelom krijumčarenje ljudi.

U odnosu na oslobađajući dio presude, optuženi su oslobođeni dužnosti naknade troškova krivičnog postupka, saopćeno je iz Suda BiH.
Prijavi grešku


Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...