SDS
0

Vladini preskupi lobisti glasali za rezoluciju koja je protiv RS-a

FENA
Srpska demokratska stranka zatražila je danas od Vlade RS-a da objasni „kako je moguće da je američki kongresmen, član Srpskog kokusa“ podržao najnoviju rezoluciju o BiH koja je upućena američkom Kongresu.

SDS u saopćenju navodi da su tu rezoluciju „pisali Haris Silajdžić i reisu-l-ulema ef. Mustafa Cerić", a u kojoj se ponavlja njihov stereotipan stav o 'Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je legalizovao agresiju, etničko čišćenje, genocid itd.' i zalaže za centralizaciju BiH.

Pita SDS Vladu RS-a „kako su vladini preskupo plaćeni lobisti, parama građana RS-a, glasali za rezoluciju koja je porazna za RS“.

Dalje dodaje da se „mora priznati da postoje samo dva objašnjenja: ili je papreno plaćanje lobističke kuće samo još jedno pranje para u režiji vladajućeg režima, ili je riječ o stvaranju alibija za izdajničko saučesništvo u stvaranju uslova za rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i stvaranje BiH bez RS-a“.

Također, SDS podsjeća da Vlada RS-a svakog mjeseca plaća 122.600 američkih dolara lobističkoj kući QGA da u američkom Kongresu i administraciji lobira za, kako u ugovoru piše, „važnost kohezije entiteta“, dok u „proceduru američkog Kongresa, glasovima članova Srpskog kokusa, odlazi jedna po jedna rezolucija Harisa Silajdžića u kojoj se zalaže za nestanak RS-a“, navodi se u saopćenju.