Dragan Čavić
0

Vladini avioni koštaju građane RS-a milione

FENA
Predsjednik Demokratske partije (DS) Dragan Čavić ocijenio je danas da Vlada RS-a mora položiti račune građanima povodom utroška velikih novaca poreznih obveznika za subvencioniranje leta aviona austrijske aviokompanije iz Salzburga do Banje Luke.

„Djeluje gotovo nevjerovatno da je Vlada RS-a prošle godine na ime subvencioniranje leta aviona austrijske aviokompanije iz Salzburga 'Austrodžet' na liniji Banja Luka-Salzburg-Banja Luka potrošila 1.153.546,47 KM“, rekao je Čavić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

On kaže da je taj "bombastično“ najavljeni zajednički projekt Vlade RS-a i austrijskog partnera s kraja 2007. doživio potpuni fijasko, jer je entitetska vlada od maja do oktobra 2008. plaćala let praznog aviona na navedenoj relaciji gotovo 100.000 eura mjesečno privatnoj aviokompaniji iz Salzburga.

Čavić je kritikovao i drugi Vladin "nerentabilan posao“ jer je u vrijeme velike ekonomske i globalne krize odobrila Skupštini javnog preduzeća "Skaj Srpska“, na čijem je čelu premijer Milorad Dodik, da donese odluku o kupovini dva nova putnička dvomotorna aviona vrijednosti do 48 miliona dolara, što po srednjem kursu iznosi 74,7 miliona KM.

"Ako se ima u vidu da na ovaj iznos treba dodati PDV i troškove osposobljavanja ovih aviona za redovnu upotrebu, stručnjaci procjenjuju da će ovo koštati oko 90 miliona KM. U trenutku kada Vlada RS-a javno objavljuje mjere štednje radi ublažavanja efekata globalne krize, istovremeno ne objavljuje da će 90 miliona KM ove godine utrošiti za kupovinu aviona, a svima je poznato da se širom svijeta aviokompanije zatvaraju zbog krize ili ih subvencionišu države vlasnici nacionalnih aviokompanija“, kazao je predsjednik DP-a.

Čavić je dodao da, budući da je evidentno da je Vlada RS-a koristila novac iz Investiciono-razvojne banke (IRB) s računa sredstava privatizacije, ima razloga da se sumnja da se ova sredstva "koriste bez ikakve kontrole i javnog uvida u namjenu i procedure, i da se ogromna sredstva plasiraju iz IRB-a za javnosti potpuno nepoznate namjene“.

On poziva Vladu RS-a i da hitno podnese izvještaj Narodnoj skupštini RS-a o utrošku sredstava od privatizacije s računa u IRB-u, kao i Službu revizije javnog sektora RS-a i glavnog revizora Boška Čeku da što prije izvrše reviziju poslovanja IRB-a s posebnim naglaskom na korištena sredstva od privatizacije dok ih "još ima“.

Demokratska partija smatra da, dodao je Čavić, Vlada RS-a već sada treba pristupiti izradi rebalansa budžeta za 2009. i projektovati budžetsku potrošnju bez bilo kakvih investicija u administrativne objekte, još restriktivnijim mjerama za redukciju troškova, s jasno propisanim mjerama za podsticaje proizvodnje i mjerama za pomoć socijalno najugroženijem stanovništvu.