BiH
0

Vladina odluka o "Energopetrolu"

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na današnjoj sjednici izvještaj Komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju “Energopetrola” d.d. Sarajevo te donijela zaključak da se putem nadležnih organa razriješi pitanje međusobnih dugovanja ove naftne kompanije i Federalne vlade, kako bi s Konzorcijem MOL-INA mogli biti nastavljeni pregovori o dokapitalizaciji, saopćeno je iz Vladinog ureda za informiranje.

Radi stvaranja i drugih uslova za deblokiranje procesa dokapitalizacije (budući da Konzorcij nije spreman prihvatiti obaveze “Energopetrola” prema federalnom budžetu od 12,7 miliona KM utvrđenih a neuknjiženih kamata), Vlada FBiH danas je donijela izmjene i dopune ranije donesene Odluke o identifikaciji, isknjižavanju i prenosu imovine privrednog društva “Energopetrol” d.d. Sarajevo čiji je kapital predmet tendera.

Naime, novom odlukom predlaže se prenos imovine “Energopetrola” (terminala) uz naknadu po knjigovodstvenoj vrijednosti od 13,28 miliona KM te da se ta imovina namiri po osnovu duga “Energopetrola” za neobračunate kamate.

Ovakav aranžman bio bi preciziran ugovorom između Vlade FBiH i “Energopetrola”, s tim da “Energopetrol” odustane od neknjiženih potraživanja prema Vladi FBiH.

Realizacijom ovakve odluke, obrazloženo je na sjednici Federalne vlade, interesi i pravo ostalih dioničara u “Energopetrolu” ne bi bili ugroženi, a bile bi otklonjene prepreke za nastavak pregovora o dokapitalizaciji.

O IMPLEMENTACIJI PROGRAMA PODSTICAJNIH MJERA ZA ZAPOŠLJAVANJE U POLJOPRIVREDI

Vlada je razmatrala i usvojila Izvještaj o implementaciji Programa podsticajnih mjera za zapošljavanje u poljoprivredi tokom drugog polugodišta prošle godine koji je sačinila u te svrhe oformljena Vladina komisija.

Ovaj program Vlada je usvojila 2004. godine s ciljem da se podstakne zapošljavanje nezaposlenih domicilnih stanovnika i povratnika u poljoprivredi putem kreditiranja nabavke i dodjele materijalno-tehničkih sredstava pomoći, tako da predstavlja pravu podršku održivom povratku.

Ukupno planirana sredstva za ove namjene u iznosu od 3,6 miliona KM, od kojih 70 oposto obezbjeđuje Federalni zavod za zapošljavanje, 20 posto Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica i 10 posto Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, namijenjena su realiziranju pet pojedinačnih programa nabavke: poljoprivredne mehanizacije, plastenika, opreme za navodnjavanje, steonih junica i priplodnih ovaca.

Od toga je utrošeno 2,483 miliona KM i to 2,362 miliona KM (69 posto) za programske aktivnosti (2,040 raspoloživih kreditnih sredstava preko UPI banke i 321.599,90 KM bespovratnih sredstava dodijeljenih korisnicima sa statusom povratnika).

Tokom prošle godine, realizacijom projekta, osposobljeno je 130 poljoprivrednih farmera da uspješno rade i žive od svog rada. Ukupno planiranim sredstvima u ovom programu moguće je bilo udovoljiti 15 posto od ukupno 2067 zahtjeva koliko je bilo prijavljenih na javni poziv. Iz ovih razloga, Upravni odbor Federalnog zavoda za zapošljavanje je, na prijedlog Komisije, odobrio dodatna sredstva u iznosu od 2 miliona KM, što bi omogućilo da se ovim programom riješi ukupno 500 zahtjeva, što predstavlja oko 25 posto ukupno izraženih potreba po ovom Programu.

OVOGODIŠNJI POGRAM RADA FEDERALNOG ZAVODA ZA ZAPOŠLJAVANJE

Vlada je nakon razmatranja prihvatila Program rada Federalnog zavoda za zapošljavanje u 2006. godini.

Aktivnosti Federalnog zavoda za zapošljavanje će, zajedno sa kantonalnim službama zapošljavanja, biti usmjerene na pronalaženje poticajnih mjera radi bržeg zapošljavanja, posebno osoba koje su na evidencijama nezaposlenih bez mogućnosti pronalaženja posla bez podrške.

Zavod će, također, intenzivirati i druge aktivnosti u svrhu zbrinjavanja nezaposlenih osoba u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba. Uz to, planirani su i drugi zakonom propisani oblici zaštite, kao što su osiguranje novčanih sredstava za zdravstveno osiguranje i doprinosi za penziono osiguranje nezaposlenim osobama kojima nedostaje do tri godine do sticanja uslova za starosnu penziju.

Prema podacima Zavoda, u 2005. godini je zabilježena stagnacija zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu (389.000), dok je broj nezaposlenih povećan na 337.400 (za 6,8 posto više nego 2004.)

Za ovu godinu predviđeno je zapošljavanje 200 mladih s visokom spremom u visokoškolske i naučno istraživačke institucije, za šta će se izdvojiti milion KM.

Do 2008. godine se planira zaposliti 100 invalidnih osoba za šta je planirano 1,52 miliona KM. Oko 1,2 miliona KM će biti izdvojeno do kraja 2007. godine za samozapošljavanje 1000 povratnika u RS kroz poticajne mjere u vidu novčanih naknada u visini od pet do osam hiljada KM za pokretanje vlastitog biznisa.

U istom će se periodu još 1,1 milion KM usmjeriti za osposobljavanje uz rad osoba s nižim kvalifikacijama i bez radnog iskustva radi sticanja određenih vještina i znanja.

Oko 11 miliona KM potrebno je u ovoj godini osigurati za poticanje zapošljavanja iz revolving sredstava koja će se osigurati iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, a realizirat će se u saradnji s Investicijskom bankom FBiH i komercijalnim bankama kroz kreditiranje pravnih i fiičkih lica u svrhu zapošljavanja.

U ovoj godini Zavod je planirao osigurati ukupno 840 hiljada KM za sufinansiranje Programa mjera Vlade FBiH za ublažavanje posljedica uvođenja PDV-a.

KADROVSKA PITANJA

Danas donesenim izmjenama odluka o obrazovanju Komisije za strategiju razvoja i sigurnost prometa i o obrazovanju Komisije za ekonomski razvoj, u njihov sastav kooptiran je federalni ministar okoliša i turizma.

Vlada FBiH je ovo uradila zbog toga što su resori okoliša i turizma prešli u nadležnost novoformiranog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a federalni ministar, sukladno nadležnosti ministarstva kojim rukovodi, po funkciji je član ovih komisija.

Na osnovu zahtjeva Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o nužnosti preispitivanja Odluke o delegiranju iz Federacije članova Komisije za priznavanje flaširanih pitkih voda, Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, imenovala Vedada Hadžimusića (koji je i ranije bio na ovoj dužnosti) i Nadu Galić (umjesto Amira Novalije).

Donošenje ovakve odluke je nužno zbog toga što je prema Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o federalnim ministarstvima prehrambena industrija sada u nadležnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a do sada je bila u nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Kao osnivač Direkcije cesta FBiH, Vlada je danas donijela Odluku kojom je dala saglasnost na Odluku Nadzornog odbora ove direkcije da se za njenog izvršnog direktora imenuje Bego Murtić.

Na ovoj sjednici Vlada je donijela Rješenje o izmjeni Rješenja o imenovanju likvidatora za provođenje i okončanje poslova likvidacije Zavoda za platni promet FBiH, kojim je ranije utvrđeni rok za završetak ovih poslova sa 12 produžen na 18 mjeseci, saopćeno je.