Jedini kandidat
25

Vladimir Špoljarić izabran za predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu

Piše: I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Vladimir Špoljarić izabran je na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), kao jedini kandidat, na funkciju predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.

Ova funkcija je članovima VSTV-a, sudeći prema navodima sa sjednice, iznimno bitna, budući da Kantonalno sud u Sarajevu ima dugogodišnjih problema u pogledu krivičnog gonjenja.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kazao je da je zadovoljan predstavljenim programom i da će podržati njegov izbor. Isto je potvrdila i potpredsjednica te pravosudne institucije Ružica Jukić.

Špoljarić je prilikom predstavljanja svog programa rada kazao da je, kada je preuzeo dužnost vršioca dužnosti predsjednika tog suda, zatekao blizu 26 hiljada neriješenih predmeta.

"Zaostaci su povećani za 1.500 predmeta, što znači da broj sudija i saradnika nije dovoljan da se smanje zaostaci koji se gomilaju. Ja sam zatekao 26 hiljada neriješenih predmeta", kazao je Špoljarić.

Naveo je da postoji blizu 30 hiljada predmeta u arhivu, Vrhovnog suda i Višeg krivičnog suda, koji nikada nisu predati dalje.

"Nama je potrebno još pet sudija kako bismo nekako mogli premostiti problem. U kontaktu sam s predstavnivima izvršne vlasti u Kantonu Sarajevo i oni su nam obećali ta sredstva", kazao je Špoljarić.

Dosadašnji vršilac dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimir Špoljarić rođen je u Sarajevu 1957. godine. U rodnom gradu je završio Pravni fakultet.

Na Osnovnom sudu I u Sarajevu bio je pripravnik, zatim je radio kao stručni saradnik, da bi 1990. godine bio imenovan za sudiju ovog suda. U vrijeme rata radio je kao sudija Okružnog vojnog suda. Za sudiju Kantonalnog suda u Sarajevu imenovan je 1997. godine, a skoro 20 godina poslije na istom sudu je postavljen za predsjednika Krivičnog odjeljenja. Od novembra 2018. godine, dvije godine pred odlazak u penziju, imenovan je za vršioca dužnosti predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu.