|

Vladimir Prelog prije 40 godina dobio Nobelovu nagradu za hemiju

Vladimir Prelog prije 40 godina dobio Nobelovu nagradu za hemiju
26
Piše: N. N.
11.12.2015. u 11:54
6
komentara
26

dijeljenja
Vladimir Prelog prije 40 godina dobio Nobelovu nagradu za hemiju
Vladimir Prelog je 12. decembra 1975. godine za svoje radove iz oblasti stereoizomerije organskih molekula dobio Nobelovu nagradu iz hemije. Prelog je rođen je u Sarajevu 23. jula 1906. godine, a umro je u Cirihu 7. januara 1988. godine.
U biografiji koju je predao Komitetu za dodjelu Nobelove nagrade, Prelog je napisao da je rođen u Sarajevu, gradu koji je na Zapadu imao ne tako dobru reputaciju zbog ubistva Franza Ferdinanda.

"Kako je neko zapisao, Sarajevo je grad gdje je počeo 'sav taj nered'. Inače, 1914. sam stajao vrlo blizu mjesta gdje je upucan Ferdinand", Prelog.

Gimnaziju je završio u Zagrebu nakon što se porodica preselila tamo 1915. godine, a nakon toga je studirao hemiju u Pragu, gdje je po završetku studija bio voditelj laboratorijske firme G. J. Driza. Prelog je bio i direktor Zavoda za organsku hemiju Tehničkog fakulteta u Zagrebu, a od 1942. godine na saveznoj Tehničkoj visokoj školi u Cirihu. Područje njegovih istraživanja su uglavnom heterociklički spojevi, alkaloidi i antibiotici. Glavno zanimanje bila mu je stereohemija molekula, zaokupljao ga je problem prostorne građe molekula.

Vladimir Prelog je uveo naziv hemijska topologija za područje stereohemije koja se bavi geometrijskim svojstvima molekula. Pridonio je objašnjenju strukture stereoida, kinina, strihnina i drugih alkaloida, a sintetizirao je mnoge organske spojeve. Njegovi radovi su pridonijeli razumijevanju prirode enzimskih reakcija. Vladimir Prelog bio je i počasni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Tokom 2006. i 2007. godine širom Hrvatske obilježena je Prelogova godina, 100. godišnjica rođenja ovog naučnika.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...