BiH
0

Vladika Jefrem u Banjoj Luci: Rođenje Isusa Hrista je najveličanstveniji događaj

SRNA
(Foto: SRNA)
Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je večeras u Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci večernju službu.

U obraćanju okupljenim vjernicima vladika Jefrem je rekao da je ova večernja služba uvod u božićno praznovanje, te da je rođenje Isusa Hrista najveličanstveniji događaj koji se dogodio na planeti.

Episkop banjalučki je istakao da je Isus "živio kao jedan od nas, ali bez grijeha", te da je propovijedao Jevanđelje i činio čuda, potvrđujući vjeru.

Vladika Jefrem je rekao da se Isus rodio u hladnoj vitlejemskoj pećini, skromno, okružen pastirima, ali da je to promijenilo tok historije.

Episkop je naglasio da je antički svijet čekao njegovo rođenje da izbavi čovječanstvo koje je zapalo u moralnu i duhovnu krizu, te da je Isus donio preporod, novu duhovnu i moralnu katarzu i očišćenje.

"Nadamo se ponovnom preporodu i moralnom jačanju hrišćanstva i hrišćanskog svijeta", naglasio je vladika banjalučki.

On je napomenuo da je u ruskom narodu primjetna duhovna renesansa, da se otvaraju duhovne škole i grade hramovi koji su popunjeni vjernicima, te je i srpskom narodu poželio da mu da Bog promjene nabolje.

U porti crkve Svete Trojice u Banjoj Luci obavljeno je nalaganje badnjaka.

Večernjoj službi su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.