{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vladika Hrizostom prvu liturgiju služio pred vjernicima i zvaničnicima

14.7.2013. u 15:53
0
7
Vladika Hrizostom prvu liturgiju služio pred vjernicima i zvaničnicima
0
Novoizabrani vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom služio je danas prvu lituriju u crkvi Uspenja Presevete Bogorodice u Tuzli, u prisustvu velikog broja vjernika, ali i domaćih zvaničnika svih nivoa vlast.
Ranije, u vrijeme Vasilija Kačavende, a poslije agresije na BiH, takav slučaj je bio nezamisliv, ali s dolaskom vladike Hrizostoma u pravoslavnu crkvu su došli načelnik Jasmin Imamović, zamjenik predsjednika FBiH Svetozar Pudarić, predsjednik Skupštine TK Slađan Ilić, zamjenica predsjedavajućeg OV Tuzla Nada Mladina, potom vladika srednjozapadni-američki Longin, vladika raško-prizrenski Teodosije, predstavnici Medžlisa IZ Tuzla, Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla i mnogi drugi.

“Bog je na nebu, a komšija na zemlji. Sve vas s ovog svetog mjesta pozdravljam u ime gospodnje. Pozivam vas da srcem i dušom uveličamo ime Božje i proslavimo Gospoda koji je iznad svih naroda”, rekao je u svom obraćanju vladika Hrizostom.

Hrizostom je prije imenovanja za episkopa Zvorničko-tuzlanske eparhije 22 godine proveo u Bihaćko-petrovačkoj eparhiji. Sveti arhijerejski sabor ga je izabrao na tu poziciju nakon smjene dugogodišnjeg vladike Vasilija Kačavende, koji je kompromitovao srpsku pravoslavnu crkvu svojim seksualnim skandalima.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: