|

Vladika Grigorije: "Živjeti jedni s drugima, a ne jedni pored drugih"

Vladika Grigorije: "Živjeti jedni s drugima, a ne jedni pored drugih"
0
S
SRNA
16.2.2011. u 19:11
7
komentara
0

dijeljenja
Vladika Grigorije: "Živjeti jedni s drugima, a ne jedni pored drugih" Mostar
Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je danas u Mostaru da je suživot važan, jer susret sa drugačijim identitetom utiče na izgradnju sopstvenog, ali sve to treba da bude u granicama slobode i ljubavi, a nikako nametanja.
"Mi imamo iskustvo suživota i iskustvo te pobjede nad glupostima. Nemoguće je živjeti jedni pored drugih, a da ne živimo jedni s drugima", rekao je vladika Grigorije koji je danas u Mostaru učestvovao na skupu pod nazivom ''Miroljubivi suživot, uzajamno poštovanje prema svetim knjigama''.

Na skupu su govorili i mostarski muftija Seid Smajkić, generalni vikar mostarsko-duvanjske biskupije Tomo Vukšić, gvardijan mostarskog franjevačkog samostana Iko Skoko, te predsjednica Jevrejske opštine Mostar Erna Danon-Cipra.

Muftija Smajkić rekao je da je održavanje ovog skupa veoma značajno, jer ono predstavlja stepenicu više na putu do uspostavljanja harmonije u suživotu.

''Želimo ovim skupom, kome prisustvuju vodeće osobe vjerskih zajednica sa prostora Hercegovine, kako islamske, pravoslavne, katoličke, tako i jevrejske, uputiti zajedničku poruku građanima Mostara i BiH da smo se vratili zajedničkoj riječi na koju nas Bog poziva'', rekao je muftija Smajkić.

Prema mišljenju don Tome Vukšića, suživot i saradnja su zahtjevi koji proizilaze iz svetih knjiga, pogotovo iz biblijskih tekstova na koje "smo svi pozvani".

''Ako svi zajedno budemo u životu provodili ono što su zahtjevi i obaveze koje proizlaze iz svetih knjiga, doista bi ovaj svijet izgledao drukčije'', rekao je Vukšić.

Današnji skup organizovali su mostarsko Muftijstvo, Naučno-istraživački instituta ''Ibn Sina'' i Fakultet humanističkih nauka Univerziteta ''Džemal Bijedić''.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...