Vaskršnja ponoćka
42

Vladika Dimitrije u Mostaru: Koliki sud prinesemo toliko će Bog usuti u naša srca

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Pravoslavni vjernici u dolini Neretve najveći kršćanski blagdan Vaskrs dočekali su s molitvom na usnama na svečanim ponoćnim liturgijama koje su služene u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Hercegovini.

Ponoćnu vaskršnju liturgiju u Hramu rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru služio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije koji je tokom Pashe podsjetio da je Vaskrsenje temelj vjere, koji pokazuju širinu, dubinu i dužinu milosrdnosti i širokogrudost spasitelja Hrista.

Pozvao je vjernike da otvore srca, kako bi ih Bog ispunio svim milostima.

"Neka mi dao Bog da se po mjeri njegove ljubavi, žrtve i svjetlosti, po mjeri njegovog stradanja po mjeri njegovog vaskrsavanja i naša srca otvore. Da prime cjelovito spasenje svoje, da prime pobjede nad smrću, pobjedu nad đavolom, nad grijehom, nad laži, licemjerjem, nad svim onim što je zlo u ovome svijetu. Ako samo hoćemo i ako raširimo srca svoja mi možemo primiti Hrista u naša srca i da ona zaigraju ljubavlju i da zaigraju svjetlošću, da oblistaju istinom, milošću, ljubavlju, vjerom i nadom i da se čitavo naše biće preispuni sladošću i milošću Božjom", kazao je vladika Dimitrije.

A prije toga, kako je naglasio, potrebno po mjeri kolika je ljubav Božja, bar malo mu uzvratiti.

"Vjerojatno su mnogi od vas bili ovih dana velike sedmice i, gledali smo one čudesne događaje iz istorije spasenja našeg roda, kada se sam Bog došavši u tijelu radi nas ljudi i radi našega spasenja predao na poniženje prije svega, koje je nama vratilo dostojanstvo, pa onda na smrt koja je nama donijela život, i onda je vaskrsao iz groba. Sve je to naš Spasitelja uradio ne bi li naša srca se otvorila za njega i ne bi li mi počeli jednom istinski da se pouzdamo u Boga i da u njega imamo nadu", rekao je vladika Dimitrije u ponoćnoj Pashi.

Naglasio je kako sve prolazi na ovome svijetu, naše funkcije, slava, vlast, čast, bogatstvo i novac, pa čak i naše pamet i snaga, te upozorio, da ništa ne treba od toga da bude ono u šta se treba uzdati.

"Mi treba da se uzdamo, ako smo hrišćani, u istinitog i živoga Boga koji je došao i bio čovjek i vaskrsao iz mrtvih za nas. Samo u to treba da se uzdamo da bi naša srca bila puna ljubavi. Koliko smo puta večeras rekli Hristos vaskrse, takav bi trebao da bude hrišćanski život, vječita radosti i vječito gorenje srdaca, ali to nije do Boga. Bog je dao savršeni dar, nego je do nas, našeg pristupa, do naše vjere, do našeg pouzdanja i do naših idola, koje pravimo, koje sam pomenuo i koji mogu biti dobri", kazao je vladika Dimitrije.

Naglasio je da ni bogatstvo nije automatski isključujuće, niti je ono loše samo po sebi i upozorio, "ako se samo u njega pouzdamo i ako nam je ono važnije nego Bog i bližnji, nigdje nećemo doći i bit ćemo neki hrišćani koji žive sa pola srca".

"Ja ne bih volio da ni ja budem takav, a ni vi. Zato sam ove riječi rekao, a sad ćemo ući u svetu liturgiju i pričestiti se samim našim spasiteljem i ući u onu tajnu, koja je ista ona tajna koju su učenici okusili na tajnoj večeri, ništa manje mi ne primamo ovdje u crkvi. Koji su kršteni i koji se makar malo trude da žive hrišćanski život, oni primaju savršeni dar, koliki sud prinesemo toliko će Bog usuti u naša srca", rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.

Vaskrsna ponoćka služena je i u manastiru Žitomislići, u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju,a pashalno jutrenje u 06:00 sati služi se u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, dok će u manastiru Žitomislići u 9:00 sati biti služena Služba ponovljene Pashe.

Na Vaskršnji ponedeljak, 17. aprila Sveta liturgija sa početkom u 09:00 sati biće služena u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru i u manastiru Žitomislići.