BiH
0

Vladi RS-a nije dostavljen zahtjev za odobravanje sredstava za skup u Potočarima

FENA
Vlada Republike Srpske nije dobila zahtjev da odobri sredstva za obilježavanje 13. godišnjice srebreničke tragedije u Potočarima, izjavila je danas za Fenu šefica Vladinog Biroa za odnose s javnošću Vera Sajić.

Ona je, na pitanje koliko će sredstava osigurati Vlada RS-a za skup u Potočarima, precizirala da Vladi nije "uopšte" stigao zahtjev da odobri određena sredstva za tu namjenu.

Organizacioni odbor za obilježavanje 13. godišnjice srebreničke tragedije je 17. juna u Memorijalnom centru Potočari usvojio program manifestacije od 27. juna do 17. jula.

Za centralnu manifestaciju 11. jula osigurano je 160 autobusa koji će tog dana krenuti prema Potočarima iz svih bh. gradova.

Ovogodišnja manifestacija koštat će 516.000 KM, a sredstva treba da osiguraju Vijeće ministara BiH i entitetske vlade.

Vlada Federacije BiH je 18. juna donijela odluku o izdvajanju 280 hiljada KM iz budžeta za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

Također Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica naloženo je da osiguranje tih sredstava ubuduće planira kao redovnu aktivnost.

Podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo potvrdio je da će pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova 11. jula osiguravati komemorativni skup u Potočarima, kod Srebrenice.