Potpuna kontrola
160

Vladajući zaposjeli sve čelne funkcije u Parlamentu BiH, opozicija ne upravlja ni komisijama

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vladajuće stranke na nivou države, tačnije SDA, SNSD i HDZ doslovno su "poklopile" opoziciju na način da su na čelu stalnih komisija u Zastupničkom, ali i u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH imenovale predsjedavajuće.

Tako je na čelo Ustavnopravne komisije imenovana Alma Čolo (SDA), za predsjedavajućeg Komisije za vanjske poslove Safet Softić (SDA), za prvog čovjeka Komisije za vanjsku trgovinu i carine bio je imenovan Vojin Mitrović (SNSD), koji je u međuvremenu postao ministar, a za predsjedavajućeg Komisije za finansije i budžet Predrag Kožul (HDZ).

Na čelo Komisije za saobraćaj i komunikacije imenovan je Nenad Nešić (DNS), za predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Adil Osmanović (SDA), a na čelo Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH bio je imenovan Staša Košarac (SNSD) koji je u međuvremenu imenovan za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Kada je riječ o Domu naroda, na čelu Ustavnopravne komisije je Bariša Čolak (HDZ), na čelu Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku Amir Fazlić (SDA), a Komisije za finansije i budžet Dušanka Majkić (SNSD).

Također, u trenutnom sazivu Zastupničkog doma na mjesta predsjedavajućih stalnih komisija izabrana su tri predsjedavajuća iz entiteta FBiH i četiri iz RS-a, što je također prvi put u posljednjih nekoliko mandata.

Naime, u svim ranijim sazivima Zastupničkog doma, otkad djeluje sedam stalnih komisija, djelovalo je pet predsjedavajućih iz FBiH i po dva iz RS-a. Ovakav omjer je odgovarao ustaljenom omjeru u svim tijelima u PSBiH, po kojem se dvije trećine bira iz FBiH, a jedna trećina iz RS.

Sada je taj odnos drugačiji, a nekako se podudara i s omjerom u Vijeću ministara BiH. Kao što je poznato, stranke iz RS-a su u Vijeću ministara BiH dobile čak četiri pozicije, tri ministarstva i funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. HDZ-u su pripale tri, a SDA, DF-u i SBB-u po jedna.

U četvrtak će biti održane konstituirajuće sjednice Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj, Zajedničke komisije za evropske integracije, Zajedničke komisije za administrativne poslove, Zajedničke komisije za ljudska prava i Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Kako sada stvari stoje, male su šanse da neko iz opozicije postane čelnik zajedničke komisije, osim Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine za koju je to zakonom zagarantovano.