BiH
3

Vladajući parlamentarci odbili sve zakone opozicije u RS-u

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Aktivnost poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (RS) u predlaganju zakona vrlo je skromna.

Četiri zakona predložena od opozicije jedini su doprinos poslanika entitetskog parlamenta u ovom kontekstu, u 2016. godini.

Sva četiri odbila je skupštinska većina u RS-u, uključujući i one koji su predviđali smanjenje privilegija političara, kroz ukidanje "bijelog hljeba“.

Iz Centara civilnih inicijatica (CCI) upozoravaju da parlamentrana većina u RS-u lani nije pokazala razumijevanje za zakone koje je predlagala opozicija.

"Skupštinska većina u RS-u se poigrala s predlagačima (opozicijom) prihvatajući ove zakone u nacrtu, a onda ih je s ne baš kvalitetnim obrazloženjima odbacila na glasanju", ukazali su iz CCI-a u izvještaju o monitoringu rada Narodne skupštine RS-a u 2016.

Naglašavaju da poslanici opozicije trebaju nastaviti s predlaganjem zakona, jer im je to posao.

"S druge strane, poslanici skupštinske većine trebaju usvojiti zakone koji imaju za cilj opće interese, kao što je bio zakon kojim su poslanici Narodne skupštine predlagali ukidanje tzv. 'bijelog hljeba'", navode iz CCI-a.

Osim ovog, opozicija je lani predložila, a skupštinska većina odbacila na glasanju zakon o konverziji kredita s valutnom klauzulom u švicarskom franku, koji je prema stavovima predlagača, trebao pomoći da građani koji imaju velike probleme s ovim kreditom, u narednom periodu na lakši i povoljniji način servisiraju svoje obaveze.

Zakon o visini stope zatezne kamate koji je došao kao aktivnost Kluba SDS-SRS RS, Kluba NDP, Kluba PDP-a i poslaničke grupe Napredna Srpska je prihvaćen u formi nacrta, ali je na oktobarskom zasjedanju parlamenta RS-a odbačen kada je trebao biti usvojen u formi prijedloga.

Zakon o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima je bio prijedlog poslaničke grupe Napredna Srpska, kao i Zakon o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Oba zakona su prihvaćena u formi nacrta, ali su iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave tvrdili da je u koliziji s drugih šest zakonskih rješenja i da su zbog toga neprihvatljivi, a ovo stanovište je prihvatila i skupštinska većina i na taj način je odbacila oba zakona poslaničke grupe Napredna Srpska.

Narodna skupština RS-a ima 83 poslanika, a imajući u vidu njihova lična primanja na mjesečnom nivou, privilegovani su u odnosu na građane koje treba da zastupaju, kao i da rade u njihovom interesu i kroz predlaganje zakona.

Uz minuli rad, prosječna plaća profesionalnog poslanika Narodne skupštine RS-a iznosi oko 3.000 KM.

Istovremeno, poslanici koji primaju paušal od 1.785 KM, neometano na svojim profesionalnim radnim mjestima primaju punu plaću za poslove i funkcije koje obavljaju, pa većina poslanika koja nije profesionalizovala svoj status, faktički ostvaruje dupla primanja.