Dragan Čavić
0

"Vladajuće strukture se dogovaraju sa njima bliskim privatnicima"

FENA
Dragan Čavić
Dragan Čavić
Predsjednik Demokratske partije (DP) Dragan Čavić izjavio je danas da je kupovina luksuznih kancelarija od privatnih firmi za potrebe entitetskih institucija najvjerovatnije plod dogovora vladajućih struktura i njima bliskih privatnika, što predstavlja podmićivanje, kriminal i korupciju.

Čavić je na konferenciji za novinare rekao da je ove godine za kupovinu luksuznih kancelarija od privatnih firmi “Integral inženjering”, “Ekvator” i GP “Krajina” potrošeno oko 200 miliona KM.

On je zatržio od Vlade RS-a da obavijesti javnost ko je sve platio kancelarije i koliko je to ukupno koštalo poreske obveznike u RS-u.

U novoj zgradu “Integral inženjeringa”, smještenoj pored zgrade Vlade RS-a, kupljene su kancelariju za više entitetskih institucija, poput Poreske uprave, Puteva RS-a, Elektroprivede RS-a.

Čavić je kazao da je šokiran podacima iz izvještaja Glavne službe za reviziju prema kojima je za kupovinu zgrada za Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Republičku upravu za inspekcijske poslove potrošeno 38,3 miliona KM.

Prema njegovim riječima, to je za osam miliona KM više od ušteda koje su zbog aranžmana s MMF-om napravljene na penzijama u RS-u.

Čavić je naveo da je metar kvadratni poslovnog prostora, računajući i kamate za kredite i cijenu nekancelarijskog prostora u novoj zgradi Geodetske uprave, plaćen 6.220 KM što je jednako cijenama u najpoznatijim svjetskim centrima.

Predsjednik DP-a tvrdi da je sumnjiv i način na koji je Vlada RS-a od GP “Krajina” kupila zgradu Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, kao i to što je Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a za smještaj studenata na Palama kupovinom hotela “Panorama” za 5,5 miliona KM kupilo prava korištenja objekta, a ne vlasništva.

Hotel “Panorama” u vlansištvu je “Hidrogradnje”, firme Slobodana Stankovića.