Narodna skupština RS
0

Vladajuće stranke napustile salu tokom izlaganja o radu VSTV-a

FENA
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Uz tvrdnju da su nezadovoljni radom bh. pravosuđa i Viskog sudskog i tužilačkog vijeća, poslanici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a -SNSD-a, DNS-a i SP-a, danas su napustili skupštinsku salu kada je počelo izlaganje o Izvještaju o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH za 2011.

Iznijeli su i primjedbe na činjenicu da uvodno izlaganje entitetskom parlamentu nije podnio predsjednik VSTV-a Milorad Novković.

  • Iskoristili smo ovaj oblik parlamentarnog djelovanja da iskažemo protest, jer nismo zadovoljni radom pravosuđa i smatramo da je glavni krivac za to VSTV, ustvrdio je šef poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić.

Podsjetio je i na činjenicu da se parlament o izvještaju VSTV-a BiH može samo upoznati, ali bez mogućnosti da se o njemu izjasni.

-Tražimo izmjene zakona i da sudska i tužilačka vlast odgovara građanima, a jedan od načina je da se o njihovima izvještajima možemo izjasniti, rekao je Mirjanić.

Također, izrazio je i nezadovoljstvo izborom Gorana Salihovića za glavnog tužioca BiH.

Nakon što su poslanici vladajuće većine napustili skupštinsku salu, predsjednik parlamenta Igor Radojičić dao je polusatnu pauzu zbog nedostatka kvoruma.