SDP BiH
0

Vladajuće političke stranke guraju BiH dublje prema siromaštvu

FENA
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH smatra da vladajuće političke strukture u BiH vuku zemlju još dublje ka siromaštvu i ekonomskoj krizi.

"Proteklih dana građani BiH ponovno su suočeni s vješto nametnutom dilemom jesu li i šta lideri vladajućih političkih partija (SDA, SBiH i oba HDZ) dogovorili na svom posljednjem sastanku u Konaku.

Nakon što je postalo izvjesno da su dogovorili kako će se nastaviti dogovarati, danas je očito kako ni to nije tačno. Na ovim dogovorima vrši se raspodjela državnog bogatstva po principu - ko će, kako i koliko prodati Telecom, kome će pripasti elektroenergetski kapaciteti, a kome Aluminijum.

Pritom nikome nije bitno što će na kraju ostati oštećeni samo građani BiH i što će nas to gurnuti još dalje prema siromaštvu i ekonomskoj krizi.

Za nas u SDP-u je jasno da se o privatizaciji javnih resursa, dakle bogatstvu koje pripada svima nama, može odlučiti jedino kroz jasno definirane parlamentarne procedure i na transparentan način", ističe u današnjem saopćenju SDPBiH.

Ova stranka zahtijeva od lidera vladajućih političkih stranaka da zaustave vaninstitucionalni način dogovaranja u vezi s ključnim razvojnim pitanjima BiH, uključujući i privatizaciju strateških državnih resursa.

Cilj privatizacije ne smije biti bogaćenje pojedinih političkih i njima bliskih moćnika. Naprotiv, cilj je da bude osiguran novac i omogućena ulaganja u otvaranje novih radnih mjesta, izgradnju bolnica, škola, stvaranju veće sigurnosti građana, osiguranju dostojanstvenih penzija itd., smatra SDP.

SDP je poručio da će iskoristiti demokratska sredstva da onemogući legaliziranje planirane pljačke kroz odluke parlamenta.