Bura u FBiH
16

Vladajuća većina kreće u izmjenu Poslovnika Parlamenta FBiH, Gratz traži izbacivanje jedne tačke

S. H.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Za sutra je zakazana sjednica Zakonodavno pravne komisije, koja između ostalog treba odlučivati o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Naime, Komisija za izbor i imenovanje se sastaje mjesecima, a kamen spoticanja je pitanje prijedloga da se za sudiju u Ustavni sud BiH izabere Marin Vukoja, kao prvorangirani kandidat, što je želja aktuelne vlasti.

S druge strane opozicija traži da spomenuta komisija predloži minimalno dva imena, između kojih zastupnici u Predstavničkom domu mogu birati.

A s obzirom da se Komisija za izbor i imenovanje ne može sastati, jer na sjednice ne dolaze članovi SDA, DF-a i SBiH-a pa samim time ne mogu se popuniti i nedostajući članovi, ušlo se u svojevrsni ćorsokak.

Tako su vladajući u FBiH pokrenuli pitanje izmjene Poslovnika, kojim bi definisali popunjavanje ranije spomenute Komisije z aizbor i imenovanje. No, opozicija smatra da je to samo put da se Marin Vukoja izabere za sudiju.

Stoga zastupnik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i član Zakonodavno-pravne komisije, Dennis Gratz traži izmjenu dnevnog red sjednice ove komisije koja je zakazana za sutra.

Gratz je tražio da se sa dnevnog reda izuzme Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, čiji predlagači su Klubovi zastupnika SDP BiH, NiP-Pomak, NS, HDZ BiH-HNS, HDZ 1990-HNP i PDA, koji, kako tvrdi otvara mogućnost postavljanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

"Ovo je traženo kako bi se mogle razmatrati ostale predložene tačke i time se osigurala daljnja operativnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u smislu njegove glavne, zakonodavne funkcije”, naveo je Dennis Gratz.