BiH
0

Vladajuća koalicija u RS-u zajednički i na lokalnim izborima

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predstavnici vladajuće koalicije u RS-u, SNSD-a, DNS-a i SP-a najavili su zajednički nastup na predstojećim lokalnim izborima, a imena kandidata za načelnike općina i gradonačelnike saopćit će do kraja ovog mjeseca.

Nakon sastanka predsjednika tih stranaka Milorada Dodika, Marka Pavića i Petra Đokića danas na Mrakovici kod Prijedora, Dodik je rekao da treba jačati kapacitete RS i BiH u borbi protiv terorizma, a smatra da u RS treba uvesti rezervni sastav policije RS-a kako bi se moglo što efikasnije odgovoriti sigurnosnim izazovima.

Istaknuto je da RS treba istrajati na referendumu o kojem postoji saglasnost svih srpskih stranaka u RS, o Danu RS-a, koji, naveo je, treba biti održan što prije, a za drugi referendum, o Sudu i Tužilaštvi BiH o kojem nema saglasnosti, treba nastaviti tražiti konsenzus.

Ponovljeno je da RS i BiH nema kapacitet za prijem migranata, a data je podrška popisu stanovništa u BiH, uz uslov da se poštuje zakon, posebno kada je riječ o stalnom stanovništvu.

Data je i podrška mehanizmu koordinacije, ali na način kako je Vlada RS-a iznijela stavove o tom pitanju, a ne kako je usvojeno u odluci Vijeća ministara BiH koja je ocijenjena "kao politička podvala“.

Na sastanku je bilo riječi i o ekonomskim pitanjima, a predsjednik DNS-a Marko Pavić je rekao da se moraju rekonstruisati i redefinisati javna preduzeća kako bi bila nosioci razvoja. Ponovio da je stav DNS-a da ne treba povećavati cijenu struje.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da u nekim općinama možda neće biti moguće postići dogovor o zajedničkim kandidatima, ali i da će ljudi koji to opstruišu biti na gubitku.