Na kraju ipak usvojen
78

Vladajuća koalicija nije imala većinu za dnevni red u Parlamentu FBiH, opozicija: Pomoći ćemo vam

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Peta redovna sjednica aktuelnog saziva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH trenutno se održava u Sarajevu, a prilikom glasanja dnevni red nije bio usvojen zbog nedostatka većine u vladajućoj koaliciji, da bi im potom opozicija "pomogla" u njegovom usvajanju.

Dnevni red je konačno izglasan putem pojedinačnog glasanja, uz podršku opozicije. Predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte, Mahir Mešalić, se obratio prisutnima i izjavio da će opozicija pružiti podršku usvajanju dnevnog reda, posebno ističući važnost nekoliko zakona.

"Željeli smo vam pokazati da nemate parlamentarnu većinu za dnevni red i spremni smo vam pomoći da održite sjednicu kako bismo raspravljali o zakonima koji se odnose na borce i zakonu o izjednačavanju penzija u oružanim snagama. Tražit ćemo pojedinačno glasanje i zalagat ćemo se za odbacivanje svih tačaka koje smatramo štetnim za Federaciju Bosne i Hercegovine", poručio je Mešalić.

Na konačnom dnevnom redu koji je usvojen nakon pojedinačnog glasanja nalaze se važni zakoni, uključujući Prijedlog Zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine - u hitnom postupku, te Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica.