O čemu se radi
69

Vladajuća državna koalicija pala na prvom ispitu, za akcize ih spašavala opozicija

D. Be.
Opozicija "spašavala" prijedlog izmjena Zakona o akcizama (Foto: Klix.ba)
Opozicija "spašavala" prijedlog izmjena Zakona o akcizama (Foto: Klix.ba)
Današnja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH, tačnije glasanje o akcizama, je pokazala da ne postoji vladajuća većina pa je pitanje kakvu koaliciju su napravili Osmorka (tadašnja), SNSD i HDZ i na čemu tačno počiva.

Naime, Predstavnički dom Parlamenta BiH danas je ponovno razmatrao izmjene zakona o akcizama BiH kojim bi cijene goriva bile niže i do 0,50 KM. Nakon što je zakon usvojio Zastupnički dom, na potezu je ponovno Dom naroda BiH.

Od 38 prisutnih, 31 je glasaslo "za", pet je bilo protiv, a dvoje suzdržano. Iz RS-a je od 12 prisutnih "za" bilo petero parlamentraca, dok je pet bilo protiv, a dva suzdržana.

Zastupnici SNSD-a su glasali protiv, a to su bili Sanja Vulić, Obren Petrović, Ljubica Miljanović, Miroslav Vujičić i Nebojša Radmanović.

SNSD-ovci koji su glasasli protiv
SNSD-ovci koji su glasasli protiv

Oni su, do danas, bili dio većine skupa sa zastupnicima iz stranaka okupljenih oko Trojke (SDP, NiP, Naša stranka...) i HDZ-a.

Zahvaljujući parlamentarcima iz opozicionog PDP-a, SDS-a, SDA i "Za pravdu i red - Nebojša Vukanović" - zakon je dobio i opću i entitetsku većinu te prošao ovaj dom državnog parlamenta.

S obzirom da današnje glasanje, za očekivati je da će izmjene Zakona o akcizama pasti odmah u Domu naroda BiH jer nije za očekivati da SNSD-ovci promjene svoj stav.

Ono što je upitno jeste kako će se ovo glasanje odraziti na buduće djelovanje vladajuće koalicije na državnom nivou (proširena Trojka, SNSD i HDZ) kada su "pali" već na prvim ispitima odnosno kada su trebali pokazati da li djeluju jedinstveno u korist građana BiH, kako su pompezno najavili prilikom potpisivanja sporazuma ili će nastaviti svako po svom nahođenju.

Treba istaći da vladajuća koalicija još nikada nije predstavila program Vijeća ministara BiH, iako su najavili krajem prošle godine.