BiH
0

Vlada ZD kantona izdat će dozvole za nastavak arheoloških istraživanja Bosanske doline piramida

FENA
Bosanska dolina piramida
Bosanska dolina piramida
Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona će kao i prošle godine podržati istraživanja Bosanske doline piramida u Visokom, izjavio je za Agenciju Fena predsjednik Skupštine ovog kantona Sejad Zaimović prilikom posjete arheološkim lokacijama u Visokom.

On je kazao da je Vlada odobrila određena finansijska sredstva a Projekt će podržati i izdavanjem dozvola za vršenje arheoloških istraživanja na područjima van zaštićene zone.

"Postoje određeni problemi o saglasnosti i mišljena federalnih organa, ali Vlada ZDK-a je odvojila novac za Fondaciju a u toku je i izdavanje neophodnih dozvola od Ministarstva za vodoprivredu, poljoprivredu i šumarstvo i Ministarstva prometa i kumunikacija te Ministarstva zaštite okoliša. U toku sljedeće sedmice bit će pripremljene i dozvole za istraživanja na područjima izvan zaštićene zone", kazao je za Fenu Zaimović.

Predsjednik Skupštine je objasnio kako mišljenje nadležnog federalnog ministarstva nije obavezujuće za Vladu ZDK-a kada je u pitanju izdavanje dozvola za arheološka istraživanja van zaštićenih zona.

"Prema pravnom tumačenju nas ne obavezuje mišljenje jer mi ne izdajemo dozvole za rad u zaštićenim zonama koje su regulirane federalnim zakonima. Kantonalni zakon omogućava izdavanje dozvola za istraživanja van zaštićene zone a mi te dozvole dajemo ovlaštenom i legalno registriranom subjektu, odnosno Fondaciji, da radi svoj posao", kazao je Zaimović.

Delegacija Skupštine ZDK-a koju su pored predsjednika i potpredsjednika Skupštine sačinjavali i predsjednici klubova zastupnika SDA i SBiH te članovi klubova zastupnika stranaka Radom za boljitak i BPS su u pratnji predsjednika Upravnog odbora Fondacije Semira Osmanagića obišli tunele KTK i Ravne, plato piramide Mjeseca te ostale arheološke lokalitete u Bosanskoj dolini piramida.