Biskup Franjo Komarica
0

"Vlada zakon jačeg, neki pomažu samo sebi, partiji, svojoj rodbini"

FENA
Franjo Komarica (Foto: SRNA)
Franjo Komarica (Foto: SRNA)
Potrebna je politička volja da se omogući dolazak i ostanak Hrvata koji žele da se vrate u Banjalučku biskupiju, jer je u proteklom periodu bilo i direktnih opstrukcija povratka od nekih predstavnika vlasti, ponovio je danas biskup banjalučki Franjo Komarica.

Također, prisutne su i brojne druge opstrukcije, od sudskih sporenja u vraćanju imovine, do neobnovljenih kuća i neizgrađene infrastrukture.

"Sve ove godine nastojao sam poticati političare da provode ono što su dužni, Aneks 7. Dejtonskog sporazuma", kazao je monsinjor Komarica na pres-konferenciji u Banjoj Luci i upozorio da se i dalje dopušta da vlada zakon jačega, što nije dobro.

I bez novca, ali s dobrom voljom može se, kaže, pomoći prognanicima, ali problem je što domaće vlasti nisu pratile napore onih koji su se zalagali za povratak.

"Političari se moraju opredijeliti za opće dobro, ali očito da ovdje imamo selektivan pristup, jer neki pomažu samo sebi, partiji, svojoj rodbini... Ovo nije doraslo društvo", razočarano je konstatirao biskup Komarica.

Stoga se danas na prostor Banjalučke biskupije vratilo vrlo malo prijeratnih stanovnika, jedan broj je preminuo, dok su drugi otišli u daleke zemlje i nemaju osnovne uvjete za povratak.

"Danas ih ima nešto više od pet posto ili 3.500 od prijeratnih oko 70.000 hrvatskih građana", upozorio je Komarica.

Biskup banjalučki danas je na pres-konferenciji uputio i božićnu poruku.