Zauzeli stav
10

Vlada USK želi sudskim putem zabraniti štrajk prosvjetara u Krajini

M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vlada Unsko-sanskog kantona je zauzela stav da se u skladu s članom 10. Zakona o štrajku putem Kantonalnog pravobranilaštva, pokrene pred nadležnim sudom privremena mjera zabrane provođenja štrajka. S druge strane, iz Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja USK (SSVOONK) kažu da idu u legalne proteste i da neće odustati.
Između Vlade USK i navedenog sindikata koplja se lome na pitanju isplate dugovanja pošto prosvjetni radnici u ovom kantonu od septembra prošle godine dobijaju platu po umanjenoj osnovici.

Nastavnicima u osnovnim i srednjim školama u USK je najprije obećano da će im dugovanja biti isplaćena u roku od dvije godine, zatim da će im biti namirena u januaru naredne godine, a Samir Fajić iz SSVOONK-a USK rekao je u razgovoru za Klix.ba da je prosvjetarima i ovaj prijedlog bio neprihvatljiv zbog toga što je, prema njegovim riječima, običaj da USK početkom svake godine bude na odluci o privremenom finansiranju.

"Vlada USK može slobodno provjeriti jesmo li mi poduzeli sve mjere kako bi se omogućilo legalno provođenje štrajka. Mi smo u razgovoru s našom pravnom službom došli do zaključka da jesmo. Bilo je formirano i mirovno vijeće, sastali smo se dva puta, problem nije riješen tako da definitivno idemo u štrajk. Ukoliko neko smatra da štrajk nije legalan, to će morati dokazati na sudu. Mi smo još u januaru najavili generalni štrajk iz razloga što Vlada USK nije željela da imenuje mirnovno vijeće, ali smo tada uspjeli doći do nekog usmenog dogovora. Pošto nas nisu ispoštovali, idemo u proteste", kazao je Samir Fajić.

Osim problema isplate umanjenih plata, on ističe kako se nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju u USK bune i zbog lošeg pedagoškog standarda, minulog radnog staža i mnogih drugih problema.

"Osim isplate plata po umanjenoj osnovici, nas jako boli i pitanje minulog staža. Jedino mi u sektoru obrazovanja nemamo minuli staž, to je očigledan primjer neravnopravnosti budžetskih korisnika. Svi ostali budžetski korisnici imaju minuli rad u punom iznosu za svoj radni staž, a jedino mi imamo samo za rad u obrazovanju. I pravilnik o napredovanju, koji smo dogovorili s Vladom USK, nikada se nije primjenjivao. Svjesni smo i manjka broja učenika, ali tražimo naša prava na realnoj osnovi", dodao je on.