Pozvali ih da odustanu
4

Vlada USK uputila pismo prosvjetarima: Razočarani smo insistiranjem na pojedinačnim zahtjevima

M. N.
Premijer USK Mustafa Ružnić uputio je pismo prosvjetnim radnicima u kojem je izrazio iskreno žaljenje što proces mirenja nije uspio naglasivši kako je Vlada USK razočarana insistiranjem predstavnika sindikata na pojedinačnim zahtjevima koji, kako kaže, ostaju kamen spoticanja.
Istakao je kako je Vlada USK, u ovom sazivu, isplatila dugovanja koja nemaju karakter plate prema prosvjetnim radnicima zatečena od 2017. godine pa sve do kraja 2018. godine u ukupnom iznosu većem od 5.000.000 KM, a sve ostale obaveze planirali izvršiti u razumnom roku.

"Vlada USK je već do maja 2019. godine povećala plate prosvjetnim radnicima, a od augusta 2019. godine planirali novo povećanje plata sa punim koeficijentom i osnovicom 302. Rekli smo i ostajemo pri tom, da hoćemo profesionalan i odgovoran rad uprava školskih ustanova, te da nećemo više dozvoliti malverzacije i neodgovoran rad, kakav je utvrđen kroz izvještaje budžetske inspekcije i izvještaj Komisije koju je formirala ova Vlada. Očekivali smo da će nas sindikati u toj aktivnosti podržati, ali ta podrška je izostala", kaže se u pismu premijera USK.

Kada su u pitanju izmjene pedagoških standarda, Ružnić naglašava kako su smanjili broj đaka po odjeljenjima te da su prihvatili skoro sve zahtjeve predstavnika sindikata u obrazovanju. Nisu prihvatili stavljanje van snage Pravilnika o tehnološkom višku, jer se, kako kaže, prigovor predstavnika sindikata odnosio na traženje da se pri bodovanju za pravilnik ukine prednost u bodovanju za članove porodica poginulih boraca.

"Zahtjev koji smo odbili i za koji ne vidimo ni prostor za pregovore je zahtjev predstavnika sindikata da se otvori više od 20 novih radnih mjesta knjigovođa u školama, a što bi budžet za obrazovanje opteretilo sa 600.000 KM godišnje. Iskreno mi je žao što su predstavnici sindikata odlučili da ne žele dalje pregovarati o modalitetima rješavanja svih ostalih pitanja bez prihvatanja ovih zahtjeva te istrajavanju u zahtjevu za organizovanjem štrajka", rekao je premijer.

Uz pismo je priložio i zapisnike s proces mirenja tvrdeći kako predstavnici sindikata prosvjetnim radnicima nisu prenijeli prijedloge Vlade USK.

"Pozivam vas da nastava počne po okončanju ljetnog raspusta u korist učenika, a dozvolite nama u aktuelnoj vlasti da dokažemo u narednih mjesec dana da smo ozbiljni i da ćemo ispuniti sve što dogovorimo te da, u duhu iskrenog partnerstva, gradimo oblast obrazovanja i bolji standard za vas i vaše učenike čije je pravo na obrazovanje iznad svih nas, naša dužnost, a vaš životni poziv", poručio je Ružnić.

Podsjetimo, mirovno vijeće je zasjedalo dva puta - 22. i 27. augusta, ali nisu rezultirali uspješnim mirenjem. Vlada je putem svog predstavnika poručila kako će isplatu razlike za platu koju duguju po Kolektivnom ugovoru za šesti mjesec 2019. godine i četiri mjeseca 2018. godine isplaćivati od januara 2020. godine i to u roku od godinu dana. Osnovica po Kolektivnom ugovoru bez umanjena bi išla za august, ali samo ako se stvore pretpostavke za isplatu julske plate.

Iz Vlade navode da minuli rad uposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama ne može biti jednak kao kod ostalih budžetskih korisnika nego bi se regulisao Kolektivnim ugovor. Sindikalci nisu bili zadovoljni ponuđenim i odlučili su ipak stupiti u generalni štrajk.

Vlada USK je donijela i odluku da sudskim putem pokuša zabraniti štrajk prosvjetara, ali nadležni sindikati su kazali kako ne odustaju jer su sve pripreme obavili u skladu sa zakonima i propisima o organizovanju štrajka.