Kritike i prijedlozi
4

Vlada USK pozvala teško oboljele građane da pomognu u poboljšanju zdravstvenog sistema

M. N.
Foto: RTVUSK
Foto: RTVUSK
Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Unsko-sanskog kantona uputilo je javni poziv udruženjima koja pružaju pomoć i zaštitu teško oboljelim građanima iz Krajine, da dostave svoje primjedbe na organizaciju zdravstvenog sistema u tom kantonu.

Primjedbe se šalju Komisiji za provođenje reformi zdravstva, a predstavnici udruženja su pozvani da pošalju i ranije upućene ili dostavljene zahtjeve za pružanje zdravstvene zaštite i usluga, s mišljenjima, sugestijama i prijedlozima za poboljšanje zdravstvene zaštite na području USK.

Vlada USK formirala je komisiju u augustu ove godine, a članovi su Hajrudin Halilović, Sedžida Bajrović, Almir Lipovača, Ajdin Zulić i Adnan Krupić.

Kako je tada rečeno, prioritet je analiza stanja u primarnoj i sekundarnoj zdravstvenoj zaštiti, Lječilištu Gata, Zavodu zdravstvenog osiguranja i Zavodu za javno zdravstvo. Cilj je utvrditi stanje u oblasti zdravstva, kao i sve nedostatke u razgovoru s građanima, udruženjima, organizacijama i pacijentima.

Cilj je smanjiti troškove liječenja van kantona, odnosno poboljšati pružanje zdravstvenih usluga u medicinskim ustanovama u Krajini kako bi se građani tog kantona liječili u njima. Plan je i ujediniti apoteke te vršiti kontrole propisanih lijekova.

Prvi rezultati analiza koje će provoditi ova komisija očekuju se krajem godine.