BiH
0

Vlada USK izdvaja dva miliona KM za poljoprivredu

Sarajevo-x.com
Poljoprivredni proizvođači USK uskoro mogu očekivati dodatna sredstva za novčane podrške sa kantonalnog nivoa, odlučeno je na sjednici Vlade USK. Kako je naglašeno uz raspisivanje konkursa za 340 visokosteonih junica u saradnji sa mljekarom Meggle, kao poticaj strateškoj grani razvoja kantona obezbjedit će se dodatnih dva miliona maraka.

Vlada je danas donijela odluku o pretvorbi poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, odluku o raspisivanju konkursa za traženje koncesinoara za istraživanje i ispitivanje vjetroenergije u općini Bosanski Petrovac. Donesena je i odluka o sufinansiranju projekata energetske efikasnosti u suradnji sa UNDP-om za tri kantonalne institucije, te sufinansiranje projekta elektifikacije u Lušci Palanci.

Članovi Vlade posebno su se pozabavili pitanjem statusa Zakona o državnoj službi. Kako bi sve ono što je Vlada radila od dana formiranja do danas prezentovali javnosti, urađena je informacija o aktivnostima Vlade u proteklih 30 sjednica i upućena Skupštini USK, kao i brojnim drugim institucijama.

Iako dosadašnja praksa nije bila, premijer Hamdija Lipovača je pripremio zajedno s Vladom USK Informaciju o radu Vlade USK-a u periodu od februara do juna ove godine. Kako je naglasio premijer Lipovača, cilj ove informacije je upoznati Skupštinu USK-a, nevladin sektor, sindikate, medije, političke stranke o radu i djelovanju Vlade USK-a, a kako bi svi zainteresirani, pored pohvala, mogli dati i kvalitetne sugestije i kritike koje će Vlada itekako razmotriti.

Premijer Lipovača je naglasio da iako ide sezona godišnjih odmora Vlada će nastaviti raditi u punom kapacitetu. Članovi Vlade tokom sjednice bavili su se kadrovskom politikom, pa su tako imenovali za direktora Šumske uprave Mersuda Tuzlaka i direktora Kantonalne i univerzitetske biblioteke Ratka Kneževića.