BiH
0

Vlada USK-a usvojila rebalans budžeta

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Unsko-sanskog kantona danas je usvojila rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od oko 185 miliona KM, koji je u odnosu na planirani budžet koji je iznosio oko 191 milion, smanjen za oko šest miliona.

Za rebalans nisu glasala četiri ministra, koji su prethodno u dva navrata napuštali sjednicu Vlade zbog kadrovskih pitanja. Među njima i ministar privrede Mehmed Ćenanović, te ministrica poljoprivrede Rasima Bobić, koje je premijer Kantona Šemsudin Dedić nedavno zbog toga i smijenio.

Sekretar Vlade Kantona Esmir Brković pojasnio je da oni mogu učestvovati u radu Vlade, sve dok konačnu odluku o njihovoj smjeni ne donese kantonalna skupština.

Umanjenje od šest miliona maraka, rezultat je ušteda koje je Vlada Kantona poduzela još od maja ove godine, te predviđenih 12,5 miliona KM od sporazuma s MMF-om, kazao je ministar finansija USK-a Irfan Samardžić.

Tokom rasprave o rebalansu svi ministri su izrazili nezadovoljstvo, ističući da je on rezultat improvizacija jer su njime predviđena i umanjenja sredstava koja se moraju isplaćivati u skladu sa zakonom.

Plaće budžetskih korisnika i rebalansom budžeta bit će umanjene za 10 posto, dok će topli obrok do postizanja sporazuma sa sindikatom iznositi osam KM te će se isplaćivati kao akontacija.

Ministri su danas usvojili i prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta za ovu godinu i Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Univerzitetu u Bihaću.