BiH
1

Vlada USK-a na sastanku s Vladom FBiH

FENA
Što čvršće povezivanje regije Bosanske krajine sa ostatkom Federacije BiH (FBiH) u svim oblastima života, bila je osnovna tema sastanka koji je federalni premijer Nermin Nikšić s nekoliko ministara i predstavnika javnih poduzeća upriličio u ponedejeljak u Sarajevu s delegacijom Unsko-sanskog kantona (USK) s premijerom Hamdijom Lipovačom na čelu, saopćeno je danas iz Press službe Vlade USK-a.

Glavna tema razgovora bili su infrastrukturni projekti, posebno izgradnja i modernizacija saobraćajnica, što će sigurno unaprijediti život u ovom kantonu, posebno sa stanovišta bržeg i snažnijeg privlačenja investicija.

Premijer Nikšić istakao je da postoje budžetska ograničenja pri planovima realizacije određenih projekata, ali i da ima mnogo prostora za zajedničko prevazilaženje brojnih problema. Posebno je apostrofirana neophodnost izgradnje obilaznice Bihać - Izačić, jer bi taj granični prijelaz, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju (EU), mogao postati treći, preko kojeg bi se iz BiH izvozile robe animalnog i biljnog porijekla.

Naglašena je i potreba modernizacije i izgradnje nekadašnjeg puta AVNOJ-a, koji sada nosi ime Petog korpusa, čime bi se Bihać i regija čvršće povezali s ostatkom zemlje. Ukazano je i na potrebu izmjene prijedloga prostornog plana FBiH, koji se odnosi na USK, kako bi se omogućilo najkraće povezivanje ove regije s Koridorom Vc preko Bosanskog Petrovca, Ključa, Jajca i Travnika.

Na sastanku je istaknut i problem nefunkcioniranja Unske pruge prema Republici Hrvatskoj (RH) i iskazana potreba za njenom rekonstrukcijom u dijelu koji onemogućava elektrovuču, zbog devastirane mreže. Dogovoreno je da se stupi u kontakt sa upravom Željeznica RH kako bi se utvrdio i njihov ineres za stavljanje u funkciju ove važne željezničke komunikacije, koja preko BiH spaja Zagreb i Knin sa Splitom.

Dogovoren je i niz projekata koji se tiču zaštite okoliša, u čemu će općine iz ovog kantona imati značajnu podršku resornog federalnog ministarstva, te izgradnja određenih, već započetih objekata u oblasti obrazovanja.

Bilo je riječi i o jačanju privrednih potencijala u ovom kantonu, posebno rješavanju pitanja statusa nekadašnjeg giganta "Agrokomerca", zatim o provedbi određenih projekata u elektroenergetskoj oblasti, te pomoći pri rješavanju nekih problema koji se tiču boračko-invalidske zaštite.

Dogovoreno je i da se organizira sastanak resornog federalnog ministra Zukana Heleza s predstavnicima udruženja bivših pripadnika "Narodne odbrane" tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (APZB), koji bi doveo do razmatranja i priznavanja njihovog boračkog staža i ostalih prava, za period dok su bili pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH). Rečeno je da bi ovo trebao da bude početak dijaloga koji ima za cilj da se otvori proces nalaženja rješenja za ovaj i dalje otvoren problem među pripadnicima boračke populacije ovog kantona, navodi se u saopćenju.