Kolika je šteta
0

Vlada u Tuzli formira tim za utvrđivanje posljedica izvjesne propasti izgradnje Bloka 7

A. K.
Lokalitet predviđen za izgradnju bloka 7 u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Lokalitet predviđen za izgradnju bloka 7 u Tuzli (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Odustajanje od izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli sve je izvjesnije, a Vlada Tuzlanskog kantona najavila je formiranje stručnog tima za utvrđivanje mogućih ekonomskih, socijalnih i ekoloških posljedica po život građana kantona.
Naime, Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj sjednici je prihvatila tekst otvorenog pisma koje je kantonalni premijer Kadrija Hodžić uputio na adresu Elektroprivrede BiH i direktora Termoelektrane Tuzla, u cilju traženja informacija o poduzetim aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje Bloka 7.

U pismu se, između ostalog, navodi da Vlada TK, kao i resorna ministrastva čija su djelovanja povezana s djelatnostima koja su u okviru proizvodnog procesa Termoelektrane Tuzla, s pažnjom prate informacije koje stižu iz različitih službenih i neslužbenih izvora, a koje se tiču nastavka izgradnje Bloka 7, kao i kompletne sudbine proizvodnje električne i toplotne energije na sadašnjem lokalitetu Termoelektrane Tuzla.

Dalje se ističe da Vlada TK od Elektroprivrede BiH i direktora Termoelektrane Tuzla traži da u razumnom roku proslijede kompletnu informaciju koja treba da sadrži elemente o trenutnom statusu Bloka 7 s aktuelnom problematikom, viđenje relevantnih institucija o daljnjem načinu rada termoelektrane, kao proizvođača električne/toplinske energije, odnosno tehnološke pare za industrijske potrošače s procjenom sigurnosti opskrbe potrošača, moguće posljedice u slučaju da se Blok 7 izgradi, odnosno da se odustane od izgradnje, s eventualnim reperkusijama u oba slučaja, te ostale relevantne stvari, a koje mogu poslužiti Vladi TK i resornim ministarstvima.

"Još uvijek je neizvjesno da li će i kada doći do izgradnje Bloka 7, a u slučaju odustajanja od projekta, ovaj kanton će osjetiti najveće ekonomske, socijalne i ekološke posljedice. S tim u vezi Vlada TK će formirati stručni tim za praćenje situacije vezano za daljnju sudbinu Bloka 7 i utvrđivanje mogućih posljedica po život građana TK. Nakon što dobijemo informaciju koju smo zatražili, smireno ćemo morati odlučiti šta i kako dalje", naveo je kantonalni premijer Kadrija Hodžić.

Kako je Klix.ba ranije objavio, sve je izvjesnija propast projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, jer kineski partneri ne mogu ispuniti obaveze iz ugovora zbog otkazivanja američkog podizvođača radova. Shodno stavu kineskog partnera, rok za izmjenu ugovora o izgradnji je istekao, a potezi viših nivoa vlasti, konkretnije Federalnog parlamenta i dalje se čekaju.