|

Vlada u Krajini zaprijetila državnim vlastima zatvaranjem migrantskih centara

Vlada u Krajini zaprijetila državnim vlastima zatvaranjem migrantskih centara
29
Piše: M. N.
11.4.2019. u 09:20
35
komentara
29

dijeljenja
Vlada u Krajini zaprijetila državnim vlastima zatvaranjem migrantskih centara
Vlada Unsko-sanskog kantona dala je rok od 30 dana državnim vlastima da izmjeste migrantske centre Borići u Bihaću i Sedra u Cazinu, što je prije nekoliko dana zaključila i Operativna grupa. U protivnom, kažu, migrantski centri će biti zatvoreni.
Vlada USK zahtijeva od Ministarstva sigurnosti BiH da, u okvirima svojih nadležnosti, preuzmu upravljanje, kako migracijama tako i privremenim prihvatnim centrima za ranjive kategorije migranata, djecu bez pratnje i porodice s djecom, Borići u Bihaću i Sedra u Cazinu, kako bi se u istima mogao utvrditi kućni red i kontrolisati kapacitet prihvata korisnika smještaja, kao i zdravstveno-epidemiološka situacija.

Od Službe za poslove sa strancima, koja je nosilac u rješavanju problematike migracija, se zahtijeva da budu prisutni i na poziv MUP-a USK preuzmu ilegalne migrante zatečene na području USK, a za koje ne postoji smještaj u trenutno utvrđenim kapacitetima.

"Vlada USK ne može preuzeti odgovornost za sigurnost kretanja ilegalnih migranata na prostoru USK, koji minama kontaminiranim područjima pokušavaju preći granični pojas, jer je, prema procjenama, na području USK 164.996.823 metar kvadratnih prostora za koji se sumnja da je kontaminiran minama i drugim neeksplodiranim ubojnim sredstvima te poziva Graničnu policiju BiH da vrši dodatni nadzor u graničnom pojasu", kazali su iz Vlade USK.

Ukoliko u roku od 30 dana ovi zaključci ne budu ispoštovani, Vlada USK poručuje da će biti prinuđena pokrenuti zakonom propisane mjere da se privremeni prihvatni centri u naseljenim područjima rasformiraju i zabrani dalji prihvat ilegalnih migranata u cilju zaštite građana USK.

Ranije je na vanrednoj sjednici Grada Bihaća također usvojen niz zaključaka kojima se državne vlasti pozivaju da konačno preuzmu odgovornost i počnu upravljati migrantskom krizom.

U biltenu MUP-a USK svakodnevno su zabilježena krivična djela narušavanja javnog reda i mira te tučnjave u Bihaću i Velikoj Kladuši gdje u smješteni migranti. Povećan je i broj teških krađa. Zbog svega toga građani ovog kantona se ne osjećaju sigurno.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...