Kina
0

Vlada traži da Japan objavi tačne informacije o situaciji u nuklearki Fukushima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vlada u Pekingu zatražila je u četvrtak od Japana da pruži brze i tačne informacije o razvoju situacije u nuklearnoj centrali Fukushima, oštečenoj u razornom potresu i ispuštanju radioaktivnih čestica.

I dok Reuters prenosi riječi predstavnice kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu koja izražava nadu da Japan "na vrijeme i tačno izvještava svijet o svim detaljima ", AP javlja da su Kinezi zaposjeli prodavnice kupujući sol, uvjereni da njome mogu da se zaštite od eventualnog izlaganja radijaciji.

Iako za sada nije bilo znakova povišenog nivoa radijacije u Kini, a agencije javljaju da bi radioaktivni oblak "vrlo teško" mogao da stigne do Kine, paničnu kupovinu soli u Pekingu, Šangaju i drugim dijelovima zemlje, izazvale su dezinformacije koje kruže regijom da ona može da zaštiti od radijacije.

Supermarketi u mnogim gradovima ostali su bez soli u posljednjih nekoliko dana, a internet stranica sina.com objavio je da je njena cijena skočila za pet do 10 puta u južnog kineskom gradu Guangdong.

Kina i druge susjedne zemlje počele su da kontrolišu nivo radijacije u zraku jer zvaničnici strahuju da bi veće curenje radioaktivnih sastojaka iz kompleksa japanske nuklearne elektrane Fukushima bi moglo da predstavlja rizik po zdravlje ljudi.

Japanski mediji kritikovali su način na koji je vlada rješavala novonastalu katastrofu, kao i operatora nuklearne centrale TEPC što ne pruža dovoljno informacija o havariji u nuklearki.