BiH
1

Vlada TK: Volonterski ili pripravnički staž za 946 osoba

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) na današnjoj sjednici usvojila je Informaciju o poduzetim mjerama na određivanju pripravničkog staža osoba s evidencije Službe za zapošljavanje TK-a s visokom stručnom spremom za 2012. godinu.

U 2012. godini Općine i Ministarstva Tuzlanskog kantona, zajedno sa Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona, izdvojit će ukupno 2.688.220 KM i na taj način omogućiti obavljanje volonterskog odnosno pripravničkog staža za 946 osoba.

Na osnovi informacija dobivenih od općina sa područja Tuzlanskog kantona, može se zaključiti da je za volontiranje, odnosno odrađivanje pripravničkog staža planirano 1.179.917 KM, što je dostatno za oko 547 osoba kojima će biti omogućeno da odrade pripravnički staž na volonterskoj osnovi.

Ministarstva Vlade Tuzlanskog kantona planirala su za volontiranje - odrađivanje pripravničkog staža, izdvojiti 908.303 KM, što će biti dovoljno za oko 249 volontera. Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona u svom Finansijskom planu za 2012.godinu planirala je izdvojiti 2.100.000 maraka za odrađivanje pripravničkog staža osoba s visokom stručnom spremom, međutim, kako su ta sredstva grantovi više razine vlasti, neće moći biti angažirana predviđenom dinamikom.

Ipak, dok ne budu realizirana sredstva Federalnog zavoda za zapošljavanje, Služba će izdvojiti minimalno 600.000 KM iz dijela vlastitih sredstava, što će omogućiti odrađivanje pripravničkog staža na volonterskoj osnovi za oko 150 osoba s visokom stručnom spremom.

Također, u sklopu Programa sufinansiranja zapošljavanja mladih osoba bez radnog iskustva "400+", čija je realizacija započeta u 2011. godini i još traje, pripravnički staž odrađuje 5 osoba s visokom stručnom spremom i 51 osoba sa srednjom stučnom spremom.

U sklopu Programa sufinanciranja samozapošljavanja mladih osoba "Mladi poduzetnik" s 13 osoba zaključen je ugovor o sufinanciranju samozapošljavanja.