BiH
7

Vlada TK: Šest miliona KM za poljoprivrednu proizvodnju

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada Tuzlanskog (TK) kantona dala je suglasnost na Odluku o utvrđivanju kriterija o utrošku sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Tom odlukom utvrđuju se opći kriteriji o utrošku sredstava za novčane podrške u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji u 2012. godini po kojima fizičke i pravne osobe, kao korisnici usluga, mogu ostvariti pravo na novčanu podršku u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Sredstva za realizaciju podrške utvrđena u ukupnom iznosu od 6.048.216 maraka bit će utrošena za biljnu, animalnu i ekološku proizvodnju, kapitalne investicije u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, regresiranje kamata za kredite za otkup viškova biljnih i animalnih poljoprivrednih proizvoda proizvedenih na području Kantona.

Sredstva će također biti usmjerena i na investicijske kredite u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, podršku stručnim institucijama, participaciju u realizaciji projekata novih tehnologija od interesa za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, podršku organizatorima proizvodnje u kooperaciji otkupa proizvoda iz kooperacije i prodaja tih proizvoda, te rezerve.