|

Vlada TK prihvatila inicijativu za reorganizaciju Fabrike obuće Aida

Vlada TK prihvatila inicijativu za reorganizaciju Fabrike obuće Aida
0
F
FENA
19.11.2012. u 15:13
2
komentara
0

dijeljenja
Vlada TK prihvatila inicijativu za reorganizaciju Fabrike obuće Aida
Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila danas inicijativu Ministarstva industrije, energetike i rudarstva za novu reorganizaciju u okviru Fabrike obuće "Aida".
Naime, do kraja 2012. godine, u sklopu racionalizacije proizvodnog procesa, a shodno zimskim uvjetima rada kada su povećani troškovi poslovanja po osnovu zagrijavanja radnih prostora, kao i pretpostavke da se neće moći osigurati puno upošljavanje kapaciteta, inicirana je aktivnost izmještanja dijela opreme i proizvodnih radnika iz pogona Lukavac i Duboki Potok u poluprazne poslovne hale pogona u Tuzli.

U razgovorima s radnicima nije se naišlo na razumijevanje radnika ovih pogona, uz izraženu bojaznost da se na ovaj način želi ugasiti proizvodnja obuće u navedenim pogonima.

Također, Načelnik Općine Lukavac je dao podršku radnicima da se proizvodnja zadrži u Lukavcu, a spreman je da pomogne u finansiranju dodatnih troškova po osnovu centralnog grijanja, kao i da se proizvodni pogon u Lukavcu stavi pod ingerencije Općine.

Ministarstvo prijedlog smatra prihvatljivim jer nije u suprotnosti s Programom kada je u pitanju reorganizacija društva, a sve u cilju očuvanja postojećih radnih mjesta i stvaranje uvjeta za novo zapošljavanje.

Prema navedenom Programu slijedeća faza u konsolidaciji D.D. „Aida“ Tuzla je reorganizacija cjelokupnog društva, tako da bi realizacija ove inicijative predstavljala dio realizacije ove faze programa i bila bi u skladu s tim.

U narednom periodu resorno Ministarstvo će u saradnji s načelnikom Općine Lukavac formirati zajednički Stručni tim koji će analizirati stanje i mogućnosti pod kojima bi se moglo izvršiti odvajanje pogona Lukavac i staviti u općinsku nadležnost.

Danas prihvaćena informacija sa Zaključkom upućena je i općinskim vijećima općina Lukavac i Srebrenik, a izrađeni Elaborat kojeg će uraditi Stručni tim će ponovo razmatrati Vlada TK-a i uputiti na razmatranje i usvajanje općinskim vijećima prije svega Lukavac i Srebrenik.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...