{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada TK povećala školarinu na Medicinskom fakultetu

22.7.2014. u 14:53
102
7
Vlada TK povećala školarinu na Medicinskom fakultetu
102
Vlada TK povećala školarinu na Medicinskom fakultetu
Foto: Klix.ba
Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici donijela je odluku o povećanju cijene školarine za dio novih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji su položili prijemni ispit, ali kojim pozicija na rang listi nije garantovala upis u školsku 2014/2015 godinu.
Tako će 218 studenata Medicinskog fakulteta u školskoj 2014/2015 godini platiti školarinu u iznosu od 3.000 KM, dok će svi drugi studenti tog fakulteta platiti školarinu u iznosu od 1.800 KM.

Resorni ministar Mirsad Kunić ustvrdio je kako nije riječ o nezakonitoj odluci i da su se prije donošenja ovakve odluke konsultovani pravnici.

"Povećanje školarine na Medicinskom fakultetu iznuđeno je povećanjem troškova. Odobren je upis dodatnih 218 studenata, a za njih je neophodno organizovati nastavu i platiti predavače“, pojasnio je ministar Kunić.

Upis većeg broja studenata od planiranog na fakultete Univerziteta u Tuzli plod je zahtjeva boračkih udruženja. Kada je udovoljeno njihovim zahtjevima, odlučeno je da se omogući upis i svim drugim kandidatima koji su položili prijemni ispit, a sve kako bi se izbjegla bilo kakva diskriminacija.

Uporedo s ovom odlukom Vlada TK predložila je smanjenje plata direktorima javnih ustanovima u nadležmosti Skupštine TK, te istu preporuku uputila i načelnicima općina za preduzeća u općinskoj nadležnosti. Direktori javnih ustanova čiji je osnivač Skupština TK, ukoliko se primjeni odluka Vlade TK, ubuduće će dobijati 90 posto ministarske plate.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: