{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada TK povećala školarinu na Medicinskom fakultetu

22.7.2014. u 14:53
102
7
Vlada TK povećala školarinu na Medicinskom fakultetu
102
Vlada TK povećala školarinu na Medicinskom fakultetu
Foto: Klix.ba
Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici donijela je odluku o povećanju cijene školarine za dio novih studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli koji su položili prijemni ispit, ali kojim pozicija na rang listi nije garantovala upis u školsku 2014/2015 godinu.
Tako će 218 studenata Medicinskog fakulteta u školskoj 2014/2015 godini platiti školarinu u iznosu od 3.000 KM, dok će svi drugi studenti tog fakulteta platiti školarinu u iznosu od 1.800 KM.

Resorni ministar Mirsad Kunić ustvrdio je kako nije riječ o nezakonitoj odluci i da su se prije donošenja ovakve odluke konsultovani pravnici.

"Povećanje školarine na Medicinskom fakultetu iznuđeno je povećanjem troškova. Odobren je upis dodatnih 218 studenata, a za njih je neophodno organizovati nastavu i platiti predavače“, pojasnio je ministar Kunić.

Upis većeg broja studenata od planiranog na fakultete Univerziteta u Tuzli plod je zahtjeva boračkih udruženja. Kada je udovoljeno njihovim zahtjevima, odlučeno je da se omogući upis i svim drugim kandidatima koji su položili prijemni ispit, a sve kako bi se izbjegla bilo kakva diskriminacija.

Uporedo s ovom odlukom Vlada TK predložila je smanjenje plata direktorima javnih ustanovima u nadležmosti Skupštine TK, te istu preporuku uputila i načelnicima općina za preduzeća u općinskoj nadležnosti. Direktori javnih ustanova čiji je osnivač Skupština TK, ukoliko se primjeni odluka Vlade TK, ubuduće će dobijati 90 posto ministarske plate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: