BiH
0

Vlada TK izdvojila 190.000 KM za dobitnike ratnih priznanja

FENA
U skladu sa Programom korištenja sredstava za realizaciju dopunskih prava i ostalih izdvajanja s kriterijima za raspodjelu korisnicima boračko-invalidske zaštite u 2012. godini, Vlada Tuzlanskog kantona odobrila je 190.000 maraka za jednokratnu novčanu pomoć dobitnicima najviših ratnih priznanja i odlikovanja i članovima uže obitelji poginulih, umrlih ili nestalih dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja.

Osnovica je za pojedinačne jednokratne primoći prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2011. godini, a jednokratna novčana primanja za 2012. godinu iznose 60 posto za značku "Zlatni ljiljan", Red hrvatskog trolista, Orden slobode, Red bana Jelačića, Orden heroja oslobodilačkog rata, Red Nikole Šubića Zrinjskog, Orden oslobođenja, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Orden zlatnog grba sa mačevima, Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem, Orden zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem, Medalja za hrabrost, Medalja pobjeda, Medalja otpora, Medalja za vojne zasluge, Policijska medalja za hrabrost, Zlatna policijska značka - zvijezda.

Trideste posto za Srebrenu policijsku zvijezdu i Srebreni štit, i 12 posto za Red hrvatskog pletera.

Također po odluci Vlade TK ove godine će iz proračuna za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti biti izdvojeno 50.000 maraka. Sredstva će se koristiti za participaciju u troškovima organiziranja prigodnih sportskih takmičenja i manifestacija.