BiH
0

Vlada TK-a izdvojila blizu pola miliona maraka za sanaciju posljedica suše

FENA
Na danas održanoj redovnoj sjednici Vlada Tuzlanskog kantona donijela je odluku o izdvajanju blizu pola miliona maraka za naknadu dijela šteta nastalih sušom. Novac će dobiti mljekari, stočari i peradari iz Tuzlanskog kantona.

Vlada je utvrdila i Nacrt odluke o izmjeni Prostornog plana Tuzlanskog kantona od 2005. do 2025. godine. Izmjena se odnosi na dio plana koji podrazumijeva utvrđene rezerve krečnjaka.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja donesena je Odluka o uvjetima, kriterijima i postupku dodjele sredstava za subvencioniranje kamata na dugoročne stambene kredite korisnicima prava boračko-invalidske zaštite. Dodatno će na fakultete biti upisana djeca boraca koja su uredno položila prijemni ispit.

Razgovor ministara socijalne politike i obrazovanja, sa rektorom Univerziteta u Tuzli, Vlada vidi kao najprihvatljivije rješenje za upis djece bez roditeljskog staranja koja su položila prijemni ispit, a nisu se uspjela upisati na fakultet.

Odobreno je izdvajanje sredstava za više namjena. Općina Lukavac dobit će 140.000 maraka za proširenje vrelovodne mreže, dok će općini Živinice, za izradu glavnog projekta sekundarne vrelovodne mreže biti dodijeljeno 80.000 maraka. Rudniku krečnjaka ''Vijenac'' za kupovinu nosivog užeta žičare odobreno je 100.000 KM.

Vlada je danas usvojila i tri izvještaja o radu i to Zavoda zdravstvenog osiguranja, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Kantonalne agencije za privatizaciju.